Autor Wątek: Kierownica podgrzewana - dokładka  (Przeczytany 1927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ramzes

• HKP
  • **
Kierownica podgrzewana - dokładka
« dnia: 14 Lipiec 2025, 10:19:38 »
Witam  :)

Myślę o dokładce podgrzewanej kierownicy. Auto z 2012 r. czyli przedlift. Zakupiłem już kierownicę (bodajże poliftową) i teraz pytanie.. jak to sensownie ogarnąć?  Zwijak pewnie też do wymiany będzie a dalej? Jakiś moduł sterujący? Ktoś coś?

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Kierownica podgrzewana - dokładka
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lipiec 2025, 11:08:53 »
Tak zwijak na 100% trzeba do wersji z podgrzewaną kierownicą, i włącznik podgrzewania i w niektórych modelach podciągnięcie do kontrolki na liczniku - nie wiem czy tu też, mogę sprawdzić i w sumie powinno być tyle. jak chcesz to mam oryginalne piny do zarobienia na przewody do wtyczek.

Offline Ramzes

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lipiec 2025, 11:29:57 »
A jakiś moduł/sterownik? Bo sam włącznik też trzeba gdzieś wpiąć

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2025, 13:05:39 »
A jakiś moduł/sterownik? Bo sam włącznik też trzeba gdzieś wpiąć
Sprawdź kierwonicę w niej powinien być moduł od podgrzewania, to jeszcze wersja, gdzie moduł sterujący powinien być w kierownicy i z niego bezpośrednio na włącznik oraz masa i na bezpieczniki zasilanie. Tak jak mówiłe, możliwe jeszcze, że na jeden przewód do licznika na kontrolkę jeśli jest...
Wyłącznik może być różny, na Twoje szczęście w tym modelu nie jest jeszcze zespolony i można dołożyć sam przełącznik ogrzewania - o ile w tym miejscu nie masz już np. przełącznika od napędów, to już musiałbym sprawdzać po VIN jaki nr podchodzi...

Offline Ramzes

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipiec 2025, 18:03:31 »
Z przełącznikiem to juz raczej będę musiał pokombinować. Po lewej wszystko zajęte i zostaje tylko tunel środkowy przy gniazdach zapalniczki.
A ten moduł to coś takiego? I jeśli dobrze zrozumiałem to wpinam kierownicę (wraz z tym modułem jesli to ten)w nowy zwijak i dalej juz tylko włącznik i teoretycznie powinno być ok?

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Lipiec 2025, 00:52:30 »
Tak, to ten moduł, 4 przewody powinny z niego wychodzić taśmę kierownicy, też są chyba dwa rodzajetaśmy z podgrzewaniem ale nie wiem czy do ix35 też tak jest. czyli przeowdy wyochdzą +,-, przycisk i kontrolka. może z i40 podejdzie CI dość fajny przycisk... albo w ix35 coś z tej konsoli po lewej stronie kierownicy zostało przeniesione a tam włożyli podgrzewanie.. trzebabyłoby dokładnie znać nr przycisków i sprawdzać po vin...

Offline Ramzes

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lipiec 2025, 10:47:38 »
Auto było w leasingu więc raczej odpadają takie przeróbki.. Szukałem oryginalnego przełącznika podgrzewania kierownicy w tunelu środkowym i czegoś takiego nie widziałem. Jedynie jeśli już to przełącznik napędu 4x4 ale ten już jest właśnie po lewej stronie kierownicy.
Właśnie myślę o tym przełączniku z i40. Trochę dłubania by było :)
W każdym razie bardzo wielkie dzięki za pomoc! :)

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lipiec 2025, 11:23:41 »
Jedynie jeśli już to przełącznik napędu 4x4 ale ten już jest właśnie po lewej stronie kierownicy.
A na której pozycji masz ten przełącznik po lewej stronie? Na drugiej od lewej? Bo właśnie wydaje mi się, że Hyundai w wersji z podgrzewaniem przeniósł ten przełącznik na tunel środkowy a w jego miejsce na panelu po lewej stronie kierownicy został umieszczony przycisk od podgrzewania.
Piny do kosttki do taśmy kierownicy cieżko dobrać z czegoś innego, jak coś to mam i mogę nawet zarobić na przewód. przewody FLRY-B - czyli typowo do automotive. Tak samo do licznika.

Offline Ramzes

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Lipiec 2025, 12:58:53 »
No dokładnie tak. Przełącznik napędu jest 2 od lewej (obok regulacji jasności podświetlenia). Ale żeby było zabawniej to są one w kolorze ciemnobeżowym :)  Gdyby były czarne to może bym sie skusił na przekładkę. W kolorze trudno to znaleźć