Autor Wątek: Hyundai i30 1.4 CVVT – szereg objawów, głośna praca, falowanie obrotów  (Przeczytany 85 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sekuran494

• HKP
  • **
Witam,
Hyundai i30 1.4 CVVT 109 KM, benzyna, 2009, 260 tys. przebiegu. Auto mam od niedawna, ale już wyskoczyło kilka rzeczy. Najgorsze jest klekotanie. Poniżej pełna lista objawów:

1. Silnik cicho klekocze, cyka po odpaleniu na zimnym, w trakcie jazdy, na luzie. Wydaje mi się że jest proporcjonalny do obrotów i słychać go dobrze przy hamowaniu silnikiem
Słychać to na zewnątrz i w kabinie

2. Falujące obroty na zimno
Po odpaleniu zimnego silnika: wskakuje na 1500 rpm, potem długo schodzi na 500–700 rpm. W trakcie schodzenia obroty lekko falują.
Jak silnik się rozgrzeje – wszystko się normuje i trzyma równe obroty.

3. Problemy z odpalaniem
Na 50 odpaleń – ok. 5 razy nie chciał odpalić. Sporadycznie odpala sam silnik ale nie działa na przykład wspomaganie pedałów, obrotomierz.
Po chwili jednak odpala i jedzie normalnie.

Nie wiem czy to normalne ale też jestem zaniepokojony głośnością silnika przy 120 km/h. Gdy zbliża się do 4k obrotów silnik przeraźliwie głośno dudni, że nie da się ponad to jeżdzić.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2025, 12:37:10 przez Sekuran494 »

Offline ...kuba...

• Giełda
Ad1. wolę się nie wypowiadać
Ad2. ile masz paliwa? spróbuj po zatankowaniu ponad połowę
Ad3. możliwe, że czujnik położenia wału do wymiany, właśnie tak to się objawia, że ciężko odpala i brak obrotomierza po odpaleniu.

Offline robaszek127

• Giełda
Pierwsze sprawdzić zawory bo pewnie nie ma hydrauliki i silnik rano klekocze. Skoro silnik dudni trzeba sprawdzić by czasem się nie zniszczył a to będą już koszta.