Forum > Getz
przy odpalaniu dzwiek jak bym mial diesla lub traktor
jaro:
Przy jakim przebiegu wymienialiscie na VAL?
Po 90kkm i uzytkowaniu syntetykow dalej kontynuowac z syntetykami czy wlac polsyntetyk?
Mam tez ten problem - stuki na zimnym silniku i zastanawiam sie jak temu zaradzić
W sieci mozna poczytac takie opinie ze ten olej (VAL) jest polecany przez azjatów gdzie w silnikach jest duzo hydrauliki
Ciekaw jestem ile w tym prawdy a ile marketingu?
BartBartez:
--- Cytat: "jaro" ---Po 90kkm i uzytkowaniu syntetykow dalej kontynuowac z syntetykami czy wlac polsyntetyk?
--- Koniec cytatu ---
Zasada prosta - jak nie bierze dużych ilości oleju to jeździj na syntetyku jak najdłużej.
nseee:
stuki w silniku mam ten sam problem od ostatniej wymiany oleju zaczęlo cos stukac w silniku pytalem mechanika i sa to hydrałliczne popychacze zaworow jezdzilem na mobilu i wymienilem olej na castrol 5w40 i jest to samo stuka na zimnym i cieplym i coraz bardziej mnie to wkurza ;/
xaltuton:
--- Cytat: "nseee" ---stuki w silniku mam ten sam problem od ostatniej wymiany oleju zaczęlo cos stukac w silniku pytalem mechanika i sa to hydrałliczne popychacze zaworow jezdzilem na mobilu i wymienilem olej na castrol 5w40 i jest to samo stuka na zimnym i cieplym i coraz bardziej mnie to wkurza ;/
--- Koniec cytatu ---
U mnie stukanie zaczelo sie w okolicach 30 tysiecy km., samochod byl na gwarancji to mi zrobili i mialem spokoj do gdzies 65tys.km, gdzie znowu zaczelo stukac. Olej leje shela 5w40, do 60 tys. robili mi to w ASO, teraz serwisuja poza ale na tym samym oleju. Na poczatku stukot byl tylko przy zimnym silniku, teraz pojawia sie od czasu do czasu takze na cieplym (mam ponad 90 tys. na liczniku), poza tym zadnych innych objawow (auto mam zagazowane od prawie polowy przebiegu). Biorac pod uwage to co napisaliscie, wyglda na to, ze ten typ tak ma, niezaleznie od oleju itp.
jaro:
podobno sposób na to jest taki żeby utrzymywać poziom oleju w poblizu maxa
Nawigacja
[#] Następna strona