Forum > Getz

przy odpalaniu dzwiek jak bym mial diesla lub traktor

(1/4) > >>

privater71:
Witajcie - moze ktos z was sie spotkal z podobnym probleme... Odpalam silnik a tu momentami jak bym jezdzil traktorem albo jak bym mial starego meca Diesel..

Nie wiem metal o metal czy o co chodzi. Stukot z okolic silnika czasem dluzej czasem krocej To raczej nie olej czy cisnienie. :roll: Wymienialem, od wypadku, olej juz 2 x CASTROL Edge 5w30. Jak gazuje to stuka dalej.

Dodatkowo mialem klopot ze skrzynia biegow - wymiana gwarancyjna (stukot przy wrzucaniu wstecznego) wymienili ... ale ale teraz mi ze skrzyni cieknie : ( gdzies od gory...

klodek:
Jeśli chodzi o stukot w silniku to:
Getz z silnikiem 1348cm3 ma hydrauliczne pompo-wtryskiwacze, zatem gdy rano jest zimno to w większości tych silników słychać metaliczny stukot. (olej nie dotarł do wszystkich od razu po odpaleniu silnika) Nie masz się czym przejmować... :) Stukot ustanie po paru chwilach lub po wyłączeniu silnika i włączeniu go jeszcze raz.

Olej jest dobry, ja osobiście wymieniam co 10 000km.

Co od Skrzyni to jak się coś ruszy , to potem zaczynają się problemy. Proponuję dokłądniej zlokalizować wyciek.

privater71:
Dzieki za odpowiedz ale nie wiem co o tym myslec, jezdze tym Getzem od 2003 i dopiero od 2 lat mam taki problem. Wczesniej tego stukania nie bylo. Poza tym piszesz bym sie nie przejmowal ale jak mam sie nie przejmowac jak eksploatuje czesci METAL O METAL bez oleju... toz to sie nadaje na wymiane - gwarancyjna. Az dziw bierze ze zaraz jak skonczyla sie gwarancja to sie zaczelo stukanie : ( Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam. PS tez jestem z Wrocka. Auto kupilem u Ratajczyka, serwis byl na ul. Jezdzieckiej. I pech :) ani salonu ani serwisu juz nie ma. Mozesz cos polecic poza odpowiedzia : ) bede wdzieczny.

klodek:
U mnie stukanie zaczęło się w 2006roku. (2 lata po zakupie)
Ja zauważyłem że stukanie pojawia sie w momencie gdy olej zbliża się powoli do wymiany... no i zimnymi porankami :)

privater71:
a to tez bardzo mozliwe - tyle ze wlasnie jak sie stukanie zaczelo pojechalem do (expresserwis) tez kidys mieli getzy kolo korony, tam mieli dobry odssysacz do oleju, wymienilem olej - po paru tygodniach dalej stukalo ok 2500 km - wiec znowu go wymienilem - dalej stuka - czyzby sie konczyly hydrauliczne pompo-wtryskiwacze :
( nie wiem juz moze to ten Castrol : ( troche sie zgrudkowal czyli ma konsystencje blotka : ( a pojechalem ze swoim olejem kupionym w (Autozatoke ul.Slezna kolo Impela) duzo taniej niz w Aso

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej