Autor Wątek: Etui na kluczyk (pokrowiec, case)  (Przeczytany 1331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomilipin

• Giełda
Etui na kluczyk (pokrowiec, case)
« dnia: 17 Maj 2025, 22:17:44 »
Od stycznia 2025 testuję różne sposoby ochrony kluczyka do nowego Tucsona.
Sam kluczyk uważam za średnio atrakcyjny - zupełnie nie pasuje wyglądem do samochodu. Jest to przestarzały design, styl lat 2000, kiedy to dominowały krągłości i srebrne plastiki. Niemniej jednak chcę kluczyk ochronić, zwłaszcza że często podróżuje on w torebce żony razem z innymi gratami, a nauczony doświadczeniem wiem, że po prostu się porysuje i zniszczy.
Mam zatem dla was dwie propozycje - każda ma swoje zalety i wady. Całość dotyczy kluczyka z siedmioma przyciskami (jeden pusty), ale są też odpowiedniki dla 5 przycisków.

Po lewej - silikonowe etui na kluczyk z wejściem u dołu:
ZALETY:
  • bardzo miękkie, miłe w dotyku
  • świetnie widoczne symbole przycisków
  • dwa "guziczki" łatwo wyczuwalne palcem na przycisku do zamykania - można go wyczuć bez patrzenia i nacisnąć bez wyciągania z kieszeni
  • etui w jednym kawałku - ochrona praktycznie 360 stopni, nie ma możliwości przypadkowego wysunięcia się kluczyka
  • ciekawa faktura, sportowy design
WADY:
  • wszystko się do niego klei, dosłownie po pierwszej jeździe jest obklejony kurzem z kieszeni
  • dolna część, tam gdzie wkłada się kluczyk, odstaje, sterczy na zewnątrz, jest bardziej otwarta - trzeba założyć pasek do breloczka
  • na szczycie jest miejsce na diodę, ale nie zostało wycięte - kluczyk w tym miejscu świeci po naciśnięciu przycisków, ale przez gumę tego nie widać
  • ciężko jest włożyć kluczyk do środka, więc i ciężko jest go wyjąć, np. po to, żeby poprawić powyższą wadę

Po prawej etui z TPU z miękkim przodem, a twardym tyłem i bokami:
ZALETY:
  • widać cały kluczyk na pierwszy rzut oka
  • nie rzuca się w oczy, zbytnio nie zmienia wyglądu oryginalnego kluczyka, można uznać że kluczyk tak po prostu wygląda
  • usztywniony tył i boki - lepsza ochrona kluczyka
  • całość bardzo gładka, śliska, w dotyku przypomina oryginalny kluczyk
  • bardzo łatwy w utrzymaniu czystości, nie brudzi się

WADY:
  • bardzo słabo widoczne piktogramy na poszczególnych przyciskach przez te kółka nad przyciskami (i nie są one wyczuwalne w dotyku)
  • przyciski boczne są kompletnie nieczytelne właśnie z tego powodu
  • ciężko zorientować się, gdzie jest góra i dół kluczyka - trzeba przyglądać się obrazkom, które stają się bardzo nieczytelne; pusty przycisk ginie wśród innych bo jest zasłonięty przez te kółka, a to właśnie dzięki niemu można szybko zorientować się gdzie jest góra kluczyka, a gdzie dół
  • brak wystających "guziczków" do wyczucia palcem, wyjątkowo ciężko jest zorientować się na którym przycisku trzyma się palec
  • etui złożone z dwóch części - z tyłu jest klapka z zatrzaskami, które mogą puścić przy upadku i pozwolić na porysowanie "plecków" kluczyka

Z uwagi na wygodę korzystania ja wybrałem czarne silikonowe etui. Brudzi się, to prawda. Ale mogę zamknąć auto bez wyciągania kluczyka z kieszeni i tak samo je otworzyć, co w przypadku tego przezroczystego "kejsa" jest awykonalne. Z drugiej strony, to przezroczyste etui jest bardziej eleganckie, bardzo gładkie i śliskie w dotyku, można odnieść wrażenie, że dotyka się sam kluczyk. Wybierzcie sami, co jest dla was ważniejsze ;)

Jakby ktoś był zainteresowany wejściem w posiadanie jednego lub drugiego etui to zachęcam do kontaktu. Posiadam po kilka etui każdego rodzaju.

Offline tomilipin

• Giełda
Odp: Etui na kluczyk (pokrowiec, case)
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maj 2025, 19:51:35 »