Autor Wątek: [i10 LA] Wygłuszenie maski  (Przeczytany 4188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skrzatekMK

• HKP
  • **
Wygłuszenie maski
« dnia: 03 Maj 2025, 19:00:19 »
Cześć,
Czy w Hyundai i10 po 2020 roku występowały wygłuszenia maski? Jeśli tak to może ma ktoś link gdzie można kupić.
Pozdrawiam

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Wygłuszenie maski
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maj 2025, 20:41:32 »
Nie wiem jak do i10 to w moim przypadku do getza oryginał od diesla to był koszt w ASO ponad 400 a używki wtedy mało dostępne i też drogie. Wpadłem na pomysł i kupiłem na złomowisku u mechanika dwa wygłuszenia od SC i CC za całe 5zł. Dałem dwie sztuki by było grubsze wygłuszenie niz fabryczne i zamontowałem na małe wkręty. Słuzyło to super b już nie było słychać głośnego cykania wtrysków brc. A koszt żaden.

Offline Pawlecki

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Czerwiec 2025, 10:43:21 »
Czy w Hyundai i10 po 2020 roku występowały wygłuszenia maski? Jeśli tak to może ma ktoś link gdzie można kupić.

Cześć. A może tak zastosuj wygłuszenie matami butylowymi i membranowymi ? Naklejasz je bezpośrednio na blachę, a na nie dopiero idzie fabryczna.
Fabryczne wygłuszenie niewiele daje, ale niestety producenci oszczędzają na tym elemencie...

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwiec 2025, 13:11:17 »
Raczej nie dawałbym na maskę nawet pod spód takich palnych materiałów jak mata. To co sam zauważyłem nawet dwa cienkie wygłuszenia maski złożone razem dość dobrze wyciszały cykanie głośnych wtrysków brc.
A drzwi wygłuszyłem matą z grubszą powłoką aluminiową do dachów i też zdało to u mnie egzamin. A cena za dużą rolkę nie jest aż taka straszna.

Offline Pawlecki

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwiec 2025, 10:36:46 »
Raczej nie dawałbym na maskę nawet pod spód takich palnych materiałów jak mata.

Maty butylowe są materiałami niepalnymi...posiadają na zewnątrz warstwę aluminium, więc nie ma żadnej obawy o temperaturę. Tym bardziej na masce nie ma aż tak wysokich temperatur jak bezpośrednio przy wydechu.