Autor Wątek: Ciężko wchodzą biegi!!  (Przeczytany 7583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pocztex4

• Giełda
Ciężko wchodzą biegi!!
« dnia: 21 Kwiecień 2025, 18:01:52 »
Witam. Od dłuższego czasu biegi ciężko wchodzą , czasem coś zgrzytanie przy zmianie. Na pedale wyczuwalny jest luz około 2 cm, dodam że na tym oczku od pompki sprzęgła luzu nie ma. Jak tylko dotknę pedał sprzęgła trzpień od pompki wciska się od razu z luzem 2 cm i dopiero wtedy czuć opór na pedale i pompce.Olej wymieniony bez zmian. Żadnych odgłosów dwumasy nie ma. Czasem po wciśnięciu sprzęgła dwa razy biegi lepiej wchodzą. Gdzie ewentualnie szukać problemu?!

Offline Cobra_JM

• Giełda
Odp: Ciężko wchodzą biegi!!
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwiecień 2025, 22:28:30 »
http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,11761.0.html Przeczytaj ten wątek. To raczej jest ten problem. Sam tak miałem. Wymieniłem komplet. Łącznik i pompę - są razem połączone.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwiecień 2025, 22:31:13 przez Cobra_JM »

Offline Pocztex4

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwiecień 2025, 14:13:21 »
Pompkę sprzęgła dokładnie obejrzę w sobotę. Dzisiaj zauważyłem że zapalając auto na biegu z wciśniętym sprzęgłem - auto rusza do przodu???

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwiecień 2025, 18:52:09 »
Nie wysprzęgla do końca ?. Ja miałem ok. 3-4cm luzu na pedale. Zobacz od strony silnika. Łącznik i "reduktor" są złączone razem. Po tylu latach chyba warto je razem wymienić. Ja tak zrobiłem. Może są "luzy" w obu częściach ?. Mnie z oryginalnymi częściami + robocizna wyniosła 1000PLN.

Offline paweljon

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwiecień 2025, 21:05:25 »
A odpowietrzałes sprzegło?

Offline Pocztex4

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwiecień 2025, 22:31:06 »
Miałem wymieniany olej więc chyba mechanik odpowietrzył. Dodam że przed wymianą oleju było to samo..

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwiecień 2025, 00:15:59 »
Widzę że masz autko tak stare jak moje - 2012. Warto chyba po takim czasie wymienić osprzęt na nowy skoro szwankuje ?.
Mi coś zaczyna szwankować czujnik położenia wału korbowego. Raczej wymienię, chyba że to problem zaśniedziałej złączki. To by był już 3 taki przypadek zaśniedziałej złączki. Muszę jeszcze jakoś to sprawdzić. Trudne dojście do złączki.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2025, 00:20:39 przez Cobra_JM »

Offline Pocztex4

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwiecień 2025, 00:24:18 »
Co masz na myśli z tą wymianą osprzętu?

Offline paweljon

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwiecień 2025, 12:38:42 »
To że mechanik wymieniał płyny nie znaczy że odpowietrzyć układ. W 2 osoby to max 5 minut roboty. Warto sprawdzić bo często najprostsze rzeczy sprawiają najwięcej problemów.

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwiecień 2025, 17:16:17 »
To co mówi kolega to też sprawdź. Może to jest przyczyna - złe odpowietrzenie. Taniej wyjdzie. Jak nie to przemyśl rzeczywiście wymianę tych 2 elementów. Sprawdź czy to na pewno jest luz na samym łączeniu pedału z tym łącznikiem. Jak to, to już wiesz że jest zużyte łączenie. W komorze silnika natomiast widać że to są 2 osobne elementy połączone ze zbiorniczkiem. Po tylu latach może coś być nieszczelne. Mi lekko puszczało także płyn na łączeniu między nimi.
Ten luz można fajnie zobaczyć obserwując przy pedale ile ci się pedał ruszy zanim popchnie łącznik.

3m się.

Offline Pocztex4

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwiecień 2025, 18:38:30 »
No właśnie przy pedale luzu nie ma wcale, jak tylko dotknę pedał łącznik też się rusza z tym że zanim poczuję opór sprzęgła ten łącznik wsuwa się w pompkę z jakieś 2cm.

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Kwiecień 2025, 23:32:45 »
No to wychodzi na złe odpowietrzenie lub potem na ten dodatkowy moduł przy łączniku. Najpierw spróbuj odpowietrzenia a potem decyduj. Nie wiem co Ci jeszcze doradzić :-(((.

U mnie zadziałała pełna wymiana tych 2 elementów.

Kupiłem je w ASO - oryginały.

Robione w warsztacie przy stacji kontroli więc nie robią na odpieprz aby się stacja nie dowaliła do roboty. Muszą trzymać markę solidnych.

Mam na tej stacji kumpla i sam mi ją polecił że dobrze robią. Inaczej by mi nie puścił autka po ich ewentualnej spieprzonej robocie, a ja bym miał powód do reklamacji naprawy. Przy moim stylu jazdy wszystko musi być sprawne.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwiecień 2025, 23:46:13 przez Cobra_JM »

Offline Pocztex4

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwiecień 2025, 00:08:32 »
W poniedziałek pojadę odpowietrzyć jak to nie pomoże sprawdzę te elementy co mówisz i zacznę działać. Dam znać co wyjdzie. Dzięki 👍

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Kwiecień 2025, 05:46:34 »
To że ktoś wymienił olej w skrzyni nie oznacza że Ci tknął układu sprzęgła. To dwie osobne sprawy. Wiara w wymieniactwo oleju nie upada. Pompka sprzęgła to koszt jakichś 300 zł, odpowietrzenie to żadna kasa ale trzeba to umiejętnie zrobić.
Jest też motyw z tłumikiem drgań jak w filmie na YT ale nie wiem czy takowy masz. Tak czy inaczej najpierw odpowietrzenie a potem wymiana pompy sprzęgła.

Stacje kontroli pojazdu przy ASO to układ zamknięty naganiaczy.  Typowo w SKP klient sam przejeżdża przez ścieżkę więc jakieś luzy na pedałach nie będą wychwycone. Ja bylem u takiego naganiacza raz i tylko raz, koło roku 2000 - pan z SKP zaczął mi pokazywać że w 3 letniej Xsarze on widzi jakieś wyzabkowania na oponach, że amortyzatory do wymiany, że z trylinką w bagażniku trzeba jeździć bo jak kierowca lewy przód to prawy tył nie dociążony... Auto sprzedałem ponad 10 latach z oryginalnymi amorami.

« Ostatnia zmiana: 27 Kwiecień 2025, 05:55:31 przez XT1097 »

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Kwiecień 2025, 19:02:13 »
Akurat ta stacja nie jest przy ASO tylko przy normalnym warsztacie. Na przeglądzie kumpel mi trzepie autko równo bo zna mój styl jazdy :-))) (rajdowo ale przepisowo - szybki start , ostre zakręty i szybkie hamowania). Przy takiej jeździe wszystko MUSI być sprawne. Ja też nie chce aby coś olał a potem w trakcie jazdy się posypie bo to puścił "po znajomości". Jak tylko coś widzi to zaraz mi mówi i wie że to szybko będzie zrobione (wiadomo trzeba ściągnąć części , umówić się na robotę). Po robocie jadę do niego i sprawdza czy wszystko jest OK. Tak więc wiem że ten warsztat robi dobrze.