Autor Wątek: zablokowana klapa bagażnika  (Przeczytany 4964 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ryszard12

• HKP
  • **
zablokowana klapa bagażnika
« dnia: 21 Kwiecień 2025, 12:19:51 »
Witam wszystkich !
Mam problem z klapą bagażnika , zatrzasnęła się i nijak nie mogę otworzyć , próbowałem tym otwieraniem awaryjnym od środka ale to nic nie daje , odkręciłem 3 śruby mocujące górną część zamka do klapy ale nadal trzyma jakaś blaszka .Proszę Was o pomoc , na pewno istnieje jakiś sposób żeby odblokować tą klapę nie chcę nic na siłę robić żeby nie uszkodzić zamka . Przy normalnej ręcznej próbie otwarcia z zewnątrz słychać pyknięcie ale klapa się nie otwiera .Będę wdzięczny za wszystkie porady

p

Offline Mariusz.kjs

• HKP
  • **
Odp: zablokowana klapa bagażnika
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwiecień 2025, 17:41:34 »
Ja miałem problem w kombi. Objaw podobny. Okazało sie, że uszczelka się skleiła z klapą.

Offline mercator2020

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwiecień 2025, 21:03:37 »
Zobacz tu https://i30ownersclub.com/index.php?topic=62269.msg519301#msg519301
 I jeszcze na marginesie " Najpierw sprawdź, czy napięcie akumulatora w samochodzie jest dobre. Może nie wystarczyć, aby całkowicie wyrzucić siłownik."

Offline Ryszard12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwiecień 2025, 18:55:06 »
napięcie sprawdzę oczywiście ale jak pisałem z bagażnika też się nie da otworzyć awaryjnie

Offline Ryszard12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwiecień 2025, 19:24:00 »
ten filmik z You Tube rzeczywiście może okazać się pomocny tylko trzeba będzie zniszczyć tą osłonę plastikową

Offline Ryszard12

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maj 2025, 12:39:22 »
Witam
zamek wymieniony i problem rozwiązany . Trzeba było od środka całkowicie zniszczyć zamek za pomocą wiertarki i szlifierki żeby go wyjąć .Potem to już zostało zamówić nowy (zamiennik ) i przykręcić . Dodam że najpierw powinno się zdjąć całą tą osłonę plastikową klapy bagażnika i odpiąć zasilanie do zamka . Temat zamykam .