Autor Wątek: Migający wyświetlacz  (Przeczytany 2269 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sisimon

• Giełda
Migający wyświetlacz
« dnia: 16 Kwiecień 2025, 07:08:34 »
Witam, od jakiegoś czasu mam taki problem. Gdy rano uruchamiam silnik to ten niebieski wyświetlacz na którym są przejechane km przez kilka sekund mruga , później jest ok. Myślałem, że może akumulator słaby, ale kupiony może 2 lata temu, naładowany a i tak miga. Kiedyś wymieniałem radio , bo moje nie wyszukiwało stacji. Ta używka też zaczyna świrować, gubi stacje i szumi. Zastanawiam się czy radio mogłoby mieć na to wpływ ? jeżeli nie, to co może być tego przyczyną ?  Gdzie szukać przyczyny ?
Mam przejechane 164 000 i oprócz wymiany kolumny kierownicy (padło wspomaganie) nic mu raczej nie dolega. Oleju nie bierze, jest mocny, pali od kopa, obroty i temperaturę trzyma.

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Migający wyświetlacz
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwiecień 2025, 07:17:00 »
Może masz coś ze sterowaniem jasnością podświetlenia (rheostat) może potencjometr szwankuje, przejedź nim kilka razy w pełnym zakresie albo ustaw w innym miejscu. Jak nie masz regulacji jasności to za zaślepką w miejscu regulatora jest wtyczką i zworka - może wtyczka się wysunęła. Tym bardziej jak miałeś grzebane w kolumnie kierownicy

Offline pawcik60

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwiecień 2025, 02:23:35 »
Też tak mam w moim Hyundai i30 CW 1.6CRDi 2010r TMA...

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwiecień 2025, 08:17:08 »
Ja bym szukał problemu z samym ekranem, użytkownicy wymieniali diody w ekranie i podobno pomaga. Ewentualnie ściągnij całe liczniki i przeczyść styki.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwiecień 2025, 11:59:43 »
Nie rób tak, sprawdź najpierw obwód sciemniania tak jak pisałem. Wtedy nic nie musisz demontować. Jeżeli przygasa jednocześnie licznik i radio to nie może być podświetlenie bo nie zepsuje się jednocześnie w dwóch miejscach

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwiecień 2025, 21:57:48 »
Nigdzie nie widzę, żeby kolega pisał o tym, że radio też mruga... A czy zmienia się zachowanie jak odpalasz na włączonych światłach albo bez?

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwiecień 2025, 09:09:02 »
Ok, dziś to dokładnie oglądnę, wcześniej nie miałem czasu. Wyjmę ściemniacz. Faktycznie jak nim kręciłem, to miałem wrażenie migania. Na radio nie zwracałem uwagi. Czytałem o wątku z diodami. Dam znać co i jak.