Autor Wątek: Instalacja LPG na bezpośrednim wtrysku (GDI / T-GDI)  (Przeczytany 2608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamill94

• HKP
  • **
Instalacja LPG na bezpośrednim wtrysku (GDI / T-GDI)
« dnia: 13 Kwiecień 2025, 18:58:53 »
Cześć,
Macie jakieś doświadczenia jak sprawują się instalacje LPG w hyundaiach z silnikami z bezpośrednim wtryskiem? Słyszałem, że są często z nimi problemy, często wyskakuje check engine itp.
Interesują mnie zwłaszcza przypadki z ECU produkowanym przez firmę Kefico - taki mam w swoim 1.4 T-GDI  :) Na YouTube widziałem, że niektóre warsztaty chwalą się montażem do tych silników w i30, Ceed, XCeed.

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Instalacja LPG na bezpośrednim wtrysku (GDI / T-GDI)
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwiecień 2025, 06:42:16 »
W moim rejonie jest firmą Auto Mix Skrzyszów która jest lokalnym potentatem. Nie wiem czy robią H/K ale znajdziesz z łatwością info bo kręcą nawet filmy na YT. Robią nawet 1,33 TCe Renault który jest ponoć mega wredny bo sterownik jest "zakodowany". Ja sam miałem zakładać LPG do swojej Megane właśnie z tym silnikiem ale dałem sobie siana. O ile wiem w TCe są problemy właśnie z błędami którymi sypie sterownik dlatego gazownicy pakują tam jakieś automatyczne kasowniki błędów. Na forum Megane jest gościu który jeździ z tym i sobie chwali, ja nie zamierzam instalować ponieważ jeżdżę podstawowo elektrykiem a Megane tylko w dalekie trasy. Natomiast firma wydaje się wiarygodna.

Offline kamill94

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwiecień 2025, 09:10:46 »
Ja narazie zbieram informacje i jak znajdę kogoś kto robił, użytkuje I działa do bez problemów to wtedy się zastanowię. W przypadku Directa i tak oszczędność jest zmniejszona z powodu dotrysku benzyny i wiadomo - dość wysokiej ceny instalacji. No ale auto planuję użytkować 6-7 lat, więc może byłoby warto?  :P

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Kwiecień 2025, 18:57:35 »
warto montować gaz ale wtedy kupuje się silnik który jest dobry do niego. A ten GDI raczej nie słynie z tego i komplikacja może powodować potem kosztowne naprawy. Oczywiście gaziarze założą do wszystkiego co jeździ.
Trzeba o tym pomyśleć przez założeniem by nie wtopić kasy i potem nie np. zniszczyć drogich wtryskiwaczy. Ja bym bał się założyć gaz do tego silnika ;D

Offline kamill94

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwiecień 2025, 07:57:23 »
Masz jakieś doświadczenia ogólnie z tym silnikiem? Czemu się byś bał? Aż tak nietrwały jest?  ;)

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwiecień 2025, 18:01:28 »
Poszukaj sobie filmiki. Mają dość dobry marketing..

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwiecień 2025, 19:20:30 »
Film przed 5 lat i klient jechał 400km by gaz montować. A jak będzie coś nie tak to będzie dymał 400km na reklamację ;D Gwarancja pewnie taka, że jak padną wtryski benzynowe to będzie wina wady producenta a w ASO powiedzą że to od instalacji LPG.

Offline kamill94

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwiecień 2025, 20:11:37 »
Właśnie są te prezentacje aut, ale żadnych szczegółów nie podali. Nie wiadomo jaka instalacja, jaki koszt itp. A to co mnie najbardziej interesuje, czyli wnioski po dłuższym użytkowaniu takiego auta to już w ogóle nie możliwe do znalezienia w internecie. Ja podpytywałem monterów LPG u mnie w okolicy to każdy wspominał że można, ale bywają problemy z emulacją parametrów dla ECU benzynowego i trzeba często podpierać się automatycznym kasownikiem błędów. No a takie coś mnie nie bardzo interesuje. Jeśli miałbym w to inwestować to tylko w przypadku jakby to było sprawdzone i w 100% dobrze współpracujące z elektroniką auta.  :o
Niestety takimi wnioskami z perspektywy czasy mało kto się chwali, może po prostu za mało tych silników jeździ zagazowanych jeszcze.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwiecień 2025, 22:14:04 »
Dlatego ja w Megane dałem siebie spokój. Ale co kto woli