Dzień dobry!
Po zmianie opon z letnich na całosezonowe okazjonalnie wyświetla mi się komunikat "Sprawdź TPMS" podczas jazdy autostradą. Kontrolka miga kilkadziesiąt sekund po czym świeci stale, ale po zmniejszeniu prędkości znika. Nie dzieje się tak nigdy podczas jazdy miejskiej, tylko po autostradzie z większymi prędkościami. W ASO zrobili diagnostykę i okazało się, że pod tym ogólnym komunikatem "Sprawdź TPMS" kryje się błąd " Zbyt długa jazda po nierównej nawierzchni"

. Pan w serwisie zasugerował, że może jest to kwestia opon i może warto byłoby z powrotem założyć letnie ( z salonu auto wyjechało na oponach letnich Micheline Primacy 4 i nigdy nie wyskoczył żaden błąd podczas jazdy z większą prędkością) i zobaczyć co się będzie działo. Ponieważ rocznie robię około 8 tys. kilometrów, w październiku zeszłego roku zdecydowałem się na opony całosezonowe Fulda Multicontrol. W serwisie poinformowano mnie, że właśnie fakt, że jeżdżę na takich oponach może powodować występowanie takiego komunikatu, ponieważ opony całosezonowe są robione z zupełnie innych mieszanek gumy niż letnie i zimowe i być może przy większej prędkości i jakichś nierównościach na jezdni koła dostają jakichś większych drgań . Co o tym myślicie drodzy forumowicze? Miał ktoś podobne przygody? W ASO stwierdzili, że to nie jest standardowy błąd. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam!