Autor Wątek: [i20 BC3] Sprawdź TPMS-Komunikat o zbyt długiej jeździe po nierównej nawierzchni  (Przeczytany 2592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KlarnetHyundai

• HKP
  • **
Dzień dobry!

Po zmianie opon z letnich na całosezonowe okazjonalnie wyświetla mi się komunikat "Sprawdź TPMS" podczas jazdy autostradą. Kontrolka miga kilkadziesiąt sekund po czym świeci stale, ale po zmniejszeniu prędkości znika. Nie dzieje się tak nigdy podczas jazdy miejskiej, tylko po autostradzie z większymi prędkościami. W ASO zrobili diagnostykę i okazało się, że pod tym ogólnym komunikatem "Sprawdź TPMS" kryje się błąd " Zbyt długa jazda po nierównej nawierzchni" :o. Pan w serwisie zasugerował, że może jest to kwestia opon i może warto byłoby z powrotem założyć letnie ( z salonu auto wyjechało na oponach letnich Micheline Primacy 4 i nigdy nie wyskoczył żaden błąd podczas jazdy z większą prędkością) i zobaczyć co się będzie działo. Ponieważ rocznie robię około 8 tys. kilometrów, w październiku zeszłego roku zdecydowałem się na opony całosezonowe Fulda Multicontrol. W serwisie poinformowano mnie, że właśnie fakt, że jeżdżę na takich oponach może powodować występowanie takiego komunikatu, ponieważ opony całosezonowe są robione z zupełnie innych mieszanek gumy niż letnie i zimowe i być może przy większej prędkości i jakichś nierównościach na jezdni koła dostają jakichś większych drgań . Co o tym myślicie drodzy forumowicze? Miał ktoś podobne przygody? W ASO stwierdzili, że to nie jest standardowy błąd. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam!

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Sprawdź TPMS-Komunikat o zbyt długiej jeździe po nierównej nawierzchni
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwiecień 2025, 05:44:38 »
Sprawa wydaje się prosta: masz tpms ale taki obliczeniowy tj porównujący obwody kół tj prędkości obrotoww poszczególnych kół (bazuje na czujnikach ABS). Jeżeli zmieniłeś opony to po napompowaniu należy go zresetować typowo przez dłuższe przytrzymanie jakiegoś przycisku żeby auto przyjęło że bieżący stan to "poprawne ciśnienia".
Ta jazda po nierównościach jako przyczyna wydaje się teoretycznie dopuszczalna tj koła podskakują i prędkości obrotu rozjeżdżają się bo koła chwilowo tracą kontakt z podłożem. Czy w praktyce możliwe to nie wiem. U mnie w Dacii Spring alarm się pobudzał bo lewy tyl tracił faktycznie powietrze
Podstawowa więc sprawa i pytanie: czy zresetowałes ten tpms po wymianie opon i wyrównaniu ciśnień?
Teoretycznie przyczyną mógłby te być zły stan amortyzatorów tzn nadmierne podskakiwanie kół na nierównościach. Ale widzę że auto masz nowe.
Z tych bardziej śmiesznych przyczyn podałbym "zbyt nowe" opony które mają jeszcze nie starte ty małe "ogonki" od formy wulkanizacyjnej na lamelach opony. Taka opona wydaje też odrobinę inny odgłos i może mieć przez kilka(dziesiat?) km mieć inny kontakt z podlozem ale to taka trochę naciągana teoria.
A decyzja o przejściu na wielosezonowe jest dobra, ja mam wszędzie takie
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2025, 05:58:19 przez XT1097 »

Offline KlarnetHyundai

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwiecień 2025, 11:23:20 »
TPMS było resetowane w ASO przy okazji robienia diagnostyki w lutym. Od tego czasu komunikat "Sprawdź TMPS" pojawił się na wyświetlaczu trzykrotnie, tylko podczas jazdy z prędkościami autostradowymi. Co do opon, to od przekładki z letnich w październiku 2024, przejechałem na nich 3 tys. kilometrów.

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwiecień 2025, 19:07:38 »
Część. A może masz za wysokie ciśnienie (na pograniczu max) i przy dłuższych trasach jest normalne że ciśnienie wzrasta opona się mocniej nagrzewa ja zimą mam często takie sytuacje oczywiście odwrotne że rano świeci się błąd za mało powietrza a po południu jest ok bez ingerencji (w takiej sytuacji można koła napompować azotem)

Offline KlarnetHyundai

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwiecień 2025, 19:55:41 »
Ciśnienie również było sprawdzane i regulowane przy okazji diagnostyki w ASO.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwiecień 2025, 22:22:46 »
Ale czy skasowałes (wyzerowałeś) układ TPMS ?

Offline KlarnetHyundai

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwiecień 2025, 22:44:13 »
Po zmianie opon na wielosezonowe kasowałem tpms poprzez przytrzymanie przycisku SET przez kilka sekund. Na wyświetlaczu pojawiał się komunikat o zapisaniu nowych wartości ciśnienia dla opon. W lutym, w ASO, podczas diagnostyki i sprawdzenia ciśnienia w oponach  układ też był resetowany.

Offline Albi

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwiecień 2025, 23:05:20 »
Jeśli posiadasz czujniki tpms które wykrywają wibracje koła mszą być dobrze wyważone jest jeszcze możliwość wyząbkowania opony

Offline KlarnetHyundai

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwiecień 2025, 00:20:45 »
Nie czuć żadnych wibracji na kierownicy podczas jazdy, ale może faktycznie jest dobrym pomysłem żeby pojechać i wywarzyć koła jeszcze raz i przy okazji sprawdzić, czy opony nie są wyząbkowane. Dzięki za podpowiedź.