Autor Wątek: Buczenie po odjęciu gazu  (Przeczytany 762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wienioo

• HKP
  • **
Buczenie po odjęciu gazu
« dnia: 03 Kwiecień 2025, 10:00:27 »
Witam, mam problem z Ix35, szukam już od dłuższego czasu, jadąc na biegu po puszczeniu gazu odzywa się buczenie, im szybciej jadę i im wyższy bieg to huczenie głośniejsze, huczy też na drugim biegu głośniej. najbardziej na 5 biegu w okolicy 80 km/h. Pierwsza diagnoza łożyska skrzyni biegów, ok - skrzynia zregenerowana ale buczenie pozostało, sprzęgło wymienione cale na nowe, - buczenie pozostało.
Jadąc na biegu po puszczeniu nogi z gazu buczy, przestaje po wciśnięciu sprzęgła albo dodaniu gazu.
Czy ktoś spotkał się z takim czymś, na co jeszcze by można zwrócić uwagę.
Łożyska w kolach wydają się dobre auto jadąc na lucie jedzie cicho.
Dobre auto a takie buczenie nie daje spokoju.

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Buczenie po odjęciu gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Kwiecień 2025, 12:18:30 »
Hmmm czasem buczenie czy odgłosy pochodzą od układu ssania powietrza (jakieś tam rezonatory itp) - spróbuj może zdjąć rurę wlotową przed filtrem powietrza może to coś zmieni

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwiecień 2025, 18:47:47 »
Ale buczenie? Dziwne w skrzyni łożyska to szumią. Może tam nie ma oleju?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwiecień 2025, 20:44:10 »
Takie buczenia to najczęściej łozysko koła co sam mam teraz ale to łatwo sprawdzić. Jednak buczeć potrafi też opona wyząbkowana. Nie wiem jak można wymieniać skrzynię, sprzęgło bez potwierdzenia tego faktu.  Samo znikanie buczenia po naciśnięciu sprzęgła  jest dziwne. A skrzynia faktycznie naprawiona czy tylko mechanik tak powiedział i dał rachunek?

Offline Wienioo

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Kwiecień 2025, 10:20:40 »
no właśnie to taki odgłos uuuuuuuuuuuuuuuuuu najbardziej słyszalny pomiędzy 60-80 i na dwójce, regenerowałem skrzynie i olej jest nowy, ale przy usłudze nie byłem, i mam już wątpliwości bo jak oddałem to takie samo wróciło :/

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Kwiecień 2025, 10:32:19 »
Tak buczą koła czyli łożyska. Tak samo skrzynia też może. U siebie w getzie wymieniałem lewe łożysko dwa razy bo buczało to koło i nawet test z wjeżdżaniem w zakręt je pokazywał. Dopiero podniesienie przodu pokazał, że łożysko prawe terkotało a ten dźwięk jakoś przechodził na lewe koło.
Podnieś więc przód samochodu i spróbuj tak sprawdzić co buczy. Musi ktoś być drugi i tam słuchać pod spodem. Skrzynia jak była regenerowana powinna mieć ślady rozbierania czy nowych uszczelnień. Inaczej może tylko olej wymienili jak nie byłeś przy tym.

Offline Wienioo

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwiecień 2025, 10:54:37 »
ale buczy tylko jak auto jedzie na biegu bez gazu, jak wciskam sprzęgło i wchodzi na luz to przestaje,
może tak łożysko koła buczeć ??

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwiecień 2025, 11:32:56 »
Nie może. Pisałem Ci jaka próbę zrobić.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwiecień 2025, 12:14:00 »
To weź jak buczy czyli na biegu bez gazu i zgaś wtedy silnik czy to przestanie podczas jazdy. Łożysko w kole by raczej na ludzie też wyło. Tu trzeba wykluczyć silnik i potem szukać po kolei.