Autor Wątek: Skrzynia biegów - zgrzyta, wyrzuca 6 bieg - dziwna sytuacja  (Przeczytany 951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamlote

• HKP
  • **
Skrzynia biegów - zgrzyta, wyrzuca 6 bieg - dziwna sytuacja
« dnia: 02 Kwiecień 2025, 13:36:25 »
Witam,
Przeszukałem forum ale nie otrzymałem wyczerpującej odpowiedzi.

Mam problem z moim hyundaiem i30 PD 2017r 1.6crdi 110km w serii / skrzynia manual 6b.
Pewnej podróży sama z siebie wyskoczyła mi 6 na luz. Była to jednorazowa akcja tego dnia.
Następnego dnia już nie mogłem wbić 6 biegu. Bieg jakby wchodzi normalnie ale w trakcie puszczania sprzęgła wyrzuca go i mocno zgrzyta.
Dziwny przyadek polega na tym, że pojeździłem tak kilka dni - zapomniałem się i wrzuciłem 6 i o dziwo wróciło wszystko do normy. Zrobiłem trase cały czas 6 bieg był.
Z dnia na dzień znów nie ma szóstego biegu. Zachowuje sie identycznie jak powyżej. I do teraz już nie powrócił
Miał ktoś może jakiś przypadek bądź poradzi co zrobić, sprawdzić bądź na czym sie skupić ?
Nie chciałbym bez sensu sobie narobić roboty z wyciąganiem skrzyni a być może to jakaś pierdoła z którą ktoś sie borykał.

Pozdrawiam

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Skrzynia biegów - zgrzyta, wyrzuca 6 bieg - dziwna sytuacja
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwiecień 2025, 14:08:52 »
Ja się nie borykałem. W pierwszej kolejności poobserwuj układ linek i cięgien przenoszących napęd z drążka na skrzynię. Cześć widać w komorze silnika część jak zdejmiesz maskownice z mieszkiem drążka biegów. Może trzeba też będzie zrzucić środkowy tunel. Przyczyną może być banalna, mechaniczna na poziomie opisanego mechanizmu