Autor Wątek: Problem z odpalaniem  (Przeczytany 1062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bytom149

• HKP
  • **
Problem z odpalaniem
« dnia: 28 Marzec 2025, 19:49:44 »
Witam

Mam problem z odpalaniem samochodu po dwudniowym postoju. Kiedy odpalam długo kręci. Kiedy odpali to pracuje przez może 5 sekund po czym gaśnie. Podczas kolejnej próby również długo kręci, jednak pracuje już normalnie.

Wie ktoś jaka może być tego przyczyna?

Samochód jest świeżo po przeglądzie w ASO który zaliczył wzorowo.

Offline tomilipin

• Giełda
Odp: Problem z odpalaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marzec 2025, 20:09:09 »
Brzmi jak słaby akumulator, ale wtedy za drugim razem powinno być gorzej, a nie lepiej.
Albo walnięty immobiliser. Próbowałeś odpalać używając drugiego kluczyka? Sprawdź, może będzie jakaś różnica.

Offline bytom149

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marzec 2025, 20:20:18 »
Brzmi jak słaby akumulator, ale wtedy za drugim razem powinno być gorzej, a nie lepiej.
Albo walnięty immobiliser. Próbowałeś odpalać używając drugiego kluczyka? Sprawdź, może będzie jakaś różnica.

Nie sprawdzałem, ale sprawdzę. Może jeszcze świece na wykończeniu ?

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marzec 2025, 20:24:59 »
Też możliwe. Kiedyś w Hyundai Getz pękła mi izolacja przewodów wysokiego napięcia (do świec zapłonowych) i było przebicie na blok silnika. Samochód ciężko odpalał i gasł w losowych momentach.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marzec 2025, 21:03:22 »
To też  może być pompa paliwa, filtr zapchany itp. Trzeba sprawdzić po kolei wszystko. U mnie w getzie jak przestał zapalać to siadła pompa paliwa. Samochód jeździł ale nie chciał zapalić. A w dieslu zaś zablokowany egr powodował powrót spalin i też silnik nie chciał zapalać.