Dzień dobry, podobny temat o akumulatorze już był, ale nie znalazłem kombinacji błędów występujących w moim samochodzie.
Kupiłem używanego i30 Wagon Nline 1.5 Tgdi. I wszystko było ok przez miesiąc jazdy, oprócz tego, że nie działał system start stop. Ale jakoś mi to nie przeszkadzało. Nie działało też przechodzenie w tryb żeglowania, ale na początku nie byłem świadomy że coś takiego mam.
Pewnego dnia rano przy -5 stC auto nie otworzyło się. Otworzyłem drzwi fizycznym kluczykiem następnie zaczęły migać wszystkie lampki i pokazała się kontrolka „nie wykryto kluczyka”. Uruchomiłem auto od innego auta. Komputer pokazywał komunikat „Sprawdź układ 48V” Przejechałem 60km i po 8 godzinach samochód odpalił normalnie. Nie było błędów.
Naładowałem akumulator ładując go przez 12 godzin inteligentną ładowarka bosch. Przez 3 dnia auto chodziło normalnie, ale tylko przez jeden dzień bezpośrednio po ładowaniu działał system start stop i wchodził w tryb żeglowania (wtedy dowiedziałem się że coś takiego mam).
Czwartego dnia po ładowaniu znowu nie odpalił rano. Odpaliłem go z jumpstartera. Od tego momentu świeci się ikona silnika i komputer pokazuje następujące błędy:
P0A94 - DC to DC converter - performance problem
P1937 - bez opisu i nie potrafię zlokalizować o co chodzi
P0820 - ten chyba się skasował, ale jak był aktywny nie działał tempomat. Opis to: Gear lever X-Y position sensor - circuit malfunction
Wizytę w ASO mam dopiero na kwiecień. Ale chciałbym się dowiedzieć czy może szanowne grono miało styczność z czymś takim.
Podejrzewam albo jakiś wadliwy alternator albo coś ciągnie prąd.
CarScanner pokazuje na wolnych obrotach pokazuje prąd na zaciskach akumulatora 14.1A ale nic mi to nie mówi bo elektrykiem nie jestem. Wartość wydaje się poprawna.