Autor Wątek: Video- piski "świerszcza" w okolicy koła pasowego Co to jest??  (Przeczytany 4688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mmmichal

• HKP
  • **
Nagrałem film z tym piszczeniem po zdjęciu nadkola i osłony silnika. Zobaczcie sami:

https://drive.google.com/file/d/1ZslBG4Yle-l5sGdyYLZ3ZWmz-bQJc6TL/view?usp=sharing

W trakcie filmu luzowałem napięcie napinacza paska kluczem 17 i przestawało piszczeć. Gdy odwrotnie - kluczem napinałem, to piszczało cały czas.

Zdjąłem pasek - nic nie piszczy i silnik pięnie chodzi.
Założyłem pasek - piszczy...

Napinacz wymieniałem w listopadzie i po tygodniu piszczał znów.
Pasek wymieniłem w Październiku.Wszystkie rolki były bezgłośne więc ich nie ruszałem.  Pasek  wymieniłem na Gates 6pk2413. Wczesniej byc Gates Hyundai 6pk2411 ( oznacza to że 2 mm był krótszy?)
Tydzień było cicho.
Po tygodniu delikatne piski a po miesiacu już głośne.

Piszczy tylko w zakresie 1750-1900 obr/min na postoju i w trakcie jazdy.
Wniosek - że to chyba nie może być łożysko oporowe sprzęgła, bo też takie było podejrzenie. Dostawiłem ucho i piszczy wyraźnie koło paska wielorowkowego. Psiakałem wodą rolki ale pisk nie głuchnie.

Sprawdzałem nawet stetoskopem - słychać piski wyraźniej gdy skieruję go w stronę koła pasowego.

Myślicie, że to koło pasowe? Nie rusza sie, nie buja, z zewnątrz wygląd ok tylko ten rudy osad...

Online XT1097

• Giełda
Odp: Video- piski "świerszcza" w okolicy koła pasowego Co to jest??
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marzec 2025, 21:05:18 »
Odważny jesteś z wkładaniem tam rąk  :o
To może być coś zupełnie "obok" jakaś luźna zawleczka, inny element. U mnie w i30 zawsze dzwoniła zawleczka na jarzmie wodzika skrzyni biegów.
Może być sprzegielko w kole pasowym alternatora. Posłuchaj czy to nie tam.
Ja bym olał bo to nic znaczącego

Offline mmmichal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marzec 2025, 23:44:08 »
tyle że ten gwizd jest słyszalny bardzo i stale - jakby ktoś gwizdkiem działał i to w zakresie obrotów na których się ciągle jedzie, czyli całe miasto na 4ce.
Już wstydzę się jeździć z gwizem i wrzucam luz... 🙁
gdyby to było coś zdecydowanie innego to po zdjęciu paska by dzwoniło, lub po ruszaniu napinacza tez by dzwoniło...

To musi być coś co dotyka paska lub pasek

Online XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marzec 2025, 07:04:34 »
Ok, czyli przy jeździe na luzie tego odgłosu nie ma?

Offline mmmichal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marzec 2025, 10:10:42 »
Nie ma bo na luzie spadają obroty do 800/min. Piszczy w obrotach ok 1700-1900/min. Czasem większy zakres.

Offline mmmichal

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marzec 2025, 21:16:58 »
wymieniłem koło pasowe na OE Hyundai i na razie cisza. (nie kupujcie koła pasowego NTY -siadają)

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marzec 2025, 22:33:38 »
Akurat zamienniki teraz są słabej jakości. NTY to też słabe. Kupiłem nowe wahacze do getza i po2 latach już do wymiany był sworzeń.