Autor Wątek: Uszkodzenia silnika przez katalizator?  (Przeczytany 8376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Uszkodzenia silnika przez katalizator?
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Wrzesień 2025, 11:52:15 »
Raczej za późna wymiana katalizatora i ten zniszczył gładzie stąd zaczął się pobór oleju. Najlepiej wjechać kamerką i sprawdzić bo może gdzie przez owe nagary stanęły pierścienie olejowe i można spróbować płukania. Inaczej skoro gwarancja jest jeszcze to jazda do ASO skoro juz grzebali przy katalizatorze. Oni dobrze wiedzą, że to niejeden silnik już zniszczyło.

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Październik 2025, 12:09:42 »
Czy ktoś zna konkretne przypadku zniszczenia silnika przez katalizator w silnikach 1,5 dPI? Filmy kręcone przez warsztat zainteresowany zarabianiem pieniędzy na klientach nie są dla mnie wiarygodne. Ktoś, coś.... ale konkretnie nie z przekazów z dziesiątej ręki.

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Październik 2025, 13:56:36 »
ja tydzień temu rozmawiałem z moim konserwatorem podwozia, miał kiedyś hyundaia z zatartymi gładziami właśnie przez katalizator, nie pamiętam tylko który to silnik, bo dużo mi opowiadał o różnych modelach hyundaiowych, w których miejscach gniją, jakie błędy sprzyjające korozji popełnili konstruktorzy, ogólnie skończyło się wymianą silnika, usunięciem kata, i później auto jeździło bezproblemowo, jestem w staniu mu uwierzyć, nie zarabia na mechanice, zarabia na kiepskim zabezpieczeniu antykorozyjnym m.in koreańskich aut

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Październik 2025, 14:02:36 »
Dziękuję za informację. Każdy model na jakieś wady i zalety. To na razie jeden przypadek, ciekawy jestem czy to reguła czy tylko wyjątek. Jeśli reguła to warto byłoby na to zareagować.

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Październik 2025, 15:53:04 »
ogólnie forum jest mało reprezentatywną próbką, nie wiem czy 5% ogółu wszystkich właścicieli się tu udziela, aut z logo pochyłego H jeździ raczej dużo, codziennie widzę ich wręcz ogromną ilość, a ruch tu na forum wręcz żaden, bywa że kilka dni nikt nic nie napisze, więc nawet jeżeli nie pojawią się tu żadne nowe informacje, to i tak nic z tego nie wynika, z tak małej próbki badanych nie da sie wyciągnąć żadnych wniosków

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Październik 2025, 21:57:12 »
Najprostsza zasada czy silnik nie jest wadliwy to cena zakupu używanego. Jeśli ofert jest dużo a ceny niskie to są trwałe. Tak samo skrzynie biegów jak się nie psują to kosztują mało a taka wadliwa M32 już będzie kosztować więcej.
Hyundai czy Kia za bardzo nie przyznają sie w Europie do problemów z katalizatorami. Ale już nawet u nas wgrywali podobno nowe programy do silnika obniżające temperaturę spalin. Tak czy siak mając silnik1.6GDI lepiej sprawdzić dla pewności czy katalizator się nie łuszczy.

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Listopad 2025, 21:24:29 »
poprawiam się, tam wyżej pisałem o 5%... nieeee, tu na forum nawet 1% ogółu właścicieli się nie udziela

Offline FTW

• HKP
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 08 Listopad 2025, 20:40:39 »
Najprostsza zasada czy silnik nie jest wadliwy to cena zakupu używanego. Jeśli ofert jest dużo a ceny niskie to są trwałe. Tak samo skrzynie biegów jak się nie psują to kosztują mało a taka wadliwa M32 już będzie kosztować więcej.
Hyundai czy Kia za bardzo nie przyznają sie w Europie do problemów z katalizatorami. Ale już nawet u nas wgrywali podobno nowe programy do silnika obniżające temperaturę spalin. Tak czy siak mając silnik1.6GDI lepiej sprawdzić dla pewności czy katalizator się nie łuszczy.
Pełna zgoda. Do Civic VIII, którego miałem przed i30 silniki stoją po 800-1200 zł, to się po prostu nie psuje.

Przeglądając ogłoszenia nie widziałem ani jednego i30 z uszkodzonym silnikiem, na grupach na FB też nic nie ma, absolutnie nic. Nawet jeśli byłoby to robione w ramach gwarancji, to coś by musiało być.

Dla przykładu Civic X z silnikiem 1.0 ma problem z paskiem rozrządu o i tym jest sporo tematów, były również linki do ogłoszeń w DE, gdzie auta stały na sprzedaż uszkodzone z tym silnikiem.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Listopad 2025, 09:36:13 »
Bo masz z GDi nawet zmowę milczenia KIa czy Hyundia. Do tego temat raczej mało znany a jak ktoś ma ten silnik i zaczyna brać olej to albo mechanik robi wymianę silnika czy remont albo sprzedaje się auto a potem nowy kupiec żali się, że mi olej bierze silnik. Mało kto sprzedaje auto z uszkodzonym silnikiem bo zazwyczaj idzie to tanio a handlarz kupi i podpisuje sprzedając drożej. Szczególnie, że te GDi można teraz kupić niedrogo nowe sprowadzone z Chin silniki.