Autor Wątek: Nawigacja LAN8900EHLM  (Przeczytany 5160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mainno

• HKP
  • **
Nawigacja LAN8900EHLM
« dnia: 26 Luty 2025, 22:02:36 »
Witam,

Tak więc trafiła do mnie uszkodzona nawigacja z samochodu Hyundai IX35 o modelu LAN8900EHLM. Radio pokazywało tylko logo hyundai i się restartowało. Po dłuższej analizie i diagnostyce doszedłem do tego iż uszkodzona jest pamięć iNAND Sandiska. Radio po podłączeniu poprzez ActivSync i wejsciu w storagecard zawieszało komputer jak i radio. Kupiłem i przelutowałem nową kość iNAND i radio ożyło.... automatycznie uruchamia się do WindowsaCE6 i stąd jestem w stanie już zamontować jak i wejść do storage card. Kroki które poczyniłem:
Wymiana pamięci NAND, przywrócenie oryginalnych partycji Storage Card, 2,3,4. I właśnie w tym momencie radio po włożeniu pendrive z aktualizacja z strony hyundai powinno "Zassać" aktualizacje i przywrócić pliki lecz tego nie robi... uruchamia się ciągle do WindowsaCE6. Czy ktoś jest w stanie poratować w tym temacie? Być może potrzebuje Software w wersji SGHU 5.1.3 na penku a nie 8.x.x z strony hyundai? Ktoś może dysponuje takowym oprogramowaniem?

Pozdrawiam!

Offline malerikula

• Giełda
Odp: Nawigacja LAN8900EHLM
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Luty 2025, 07:04:11 »
Tak jak piszesz potrzebujesz soft 5.1.3, dopiero potem złapie aktualizacja następna, inaczej nie ruszy. Kiedyś miałem ten soft muszę poszukać, czy jeszcze mam.

Offline Mainno

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Luty 2025, 08:29:08 »
Czyli jednak soft, więc poszukuje 5.1.3 jeśli ktoś posiada jestem w stanie nawet zapłacić   :D

Offline marc84

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Luty 2025, 09:07:11 »
Hej, od kilku dni jestem posiadaczem IX35 z 2015 roku...Mam problem z radiem fabrycznym, po przeczytaniu Twojej wiadomości dochodzę do wniosku, że mam ten sam problem o którym wcześniej pisałeś...Mogłbyś mi napisać jak to wszystko zrobiłeś, tzn. chodzi mi o krótki instruktaż, może będę sam w stanie przywrócić do życia radio.

Offline Mainno

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Luty 2025, 15:34:58 »
Sam jestem początkujący jeśli chodzi o naprawę tej konkretnej nawigacji ale postaram się opisać co i jak mniej więcej. Wszystkie informacje które posiadam to zbieranina danych, postów itd. z różnych rodzajów forum w szczególności tych z wschodu.
Tak jak już wspominałem radio samo z siebie z dnia na dzień zaczęło jedynie wyswietlac logo Hyundai oraz restartować się trzy razy (ponoć dobry objaw gdyż bootloader nie jest jeszcze uszkodzony i stara się załadować pliki nawigacji) Każda z tych nawigacji ma możliwość podłączenia do komputera poprzez gniazdo mini/MICRO USB które znajduje się wewnątrz radia zaraz pod napędem. Oznaczenie to jk701, bywa że gniazdo nie jest osadzone od razu z fabryki więc trzeba przylutowac. Potrzebny jest program do obsługi WindowsaCE dla WinXp jest to ActivSync  dla Windowsa 7 to Windows Mobile Device Center. Po podłączeniu komp->nawigacja activ sync automatycznie wykryje nawigacje i będzie możliwe przeglądanie plików windowsCE6 jak i zawartości samej nawigacji. Z tego co rozumiem radyjko Logo samochodu ma zaszyte w pamięci spi. W Pamięci NOR która znajduje się pod nand jest bootloader jak i windowsCE6 a na nandzie pliki nawigacji łącznie z mapami. U mnie po podłączeniu nawigacji widziałem wszystkie pliki jak i partycje Storage Card I Storage Card1. Lecz po wejściu w którąś z nich system jak i nawigacja się zwieszała... Powinny być widoczne cztery partycje Storage Card, Storage Card1 itd. aż do 4. Już to mi zapaliło lampkę iż pamięć może być uszkodzona lecz dalej po sprawdzeniu wszystkiego okazało się że faktycznie pamięć SanDisk Sdin4c2-8g. Zamówiłem nowa i wlutowalem, metoda lutowania tej pamięci to BGA jak się okazuje wcale niepotrzebnie gdyż na wschodnim forum (nie wiem czy można wklejać linki) Znalazłem dokładnie opisana prodecure jak wyłączyć uszkodzona kość nand i przylutowac zwyczajna kartę microSD o pojemności 16gb która będzie działać tak samo. Po wymianie kości NAND nawigacja już sama uruchamia się do systemu Windowsce z racji takiej iż nie posiada żadnych plików. Nand również nie jest w żaden sposób sformatowany czy też partycjonowany. Po wejściu do CE wszedłem w mydevice->panel-> Storage manager I tam przypisałem cztery partycje o nazwach jak wspominałem wyżej. O rozmiarach 1 - 2.5gb, 2-100mb, 3-100mb 4-11gb z resztą co została. To w przypadku nandu. W przypadku gdy nawigacja będzie miała microSD to kartę dzieli się zwyczajnie na kompie bez nazw woluminów z wyjątkiem iż pierwsza partycja musi być active primary. I taką kartę się później ładuje do Navi. Zapomniałem wspomnieć że lutuje się adapter z sd do microSD. Stąd też można manewrować karta. Po odpaleniu potrzebny jest soft 5.1.3 który wprowadzi system, zmiany itd. i pozwoli na ponowne korzystanie z radia. I właśnie tego poszukuje gdyż zwyczajnie przetrzasnalem wszystko i nie ma nigdzie więc możliwe że ktoś w odmętach dysku jeszcze ma ten soft 😁 Oczywiście nie biorę odpowiedzialności za nic co tutaj wypisałem, sam pierwszy raz przerabiam temat i liczę się z tym że z nawigacji może zostać cegła. Cała procedura jest super zawiła i staram się jakoś to rozegrać. Oczywiście nie wspomnę już o późniejszych aktualizacjach które można a nie trzeba wprowadzać i aby przy tym też nie uceglic nawigacji. Mało tego całą procedura karty sd jest opisana do radia przez restylingiem czyli nieposiadającego guzika reset koło gałki chyba podglaszania.

Offline malerikula

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Luty 2025, 19:12:17 »
Mam ten soft na bank ale muszę poszukać, tu wątpię żeby ktoś ci taki soft udostępnił. Będę miał chwile to przeszukam i dam znać:)
« Ostatnia zmiana: 27 Luty 2025, 19:27:18 przez malerikula »

Offline Mainno

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Luty 2025, 20:25:33 »
Ślicznie dziękuję za zainteresowanie i czekam z niecierpliwością wysłałem również PW

Offline malerikula

• Giełda