Autor Wątek: 1.4 T-GDI skrzypienie deski  (Przeczytany 1194 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mickwiat

• HKP
  • **
1.4 T-GDI skrzypienie deski
« dnia: 25 Luty 2025, 23:16:07 »
Witam

Jestem posiadaczem hyundaia i30 1.4 T-GDI od sierpnia. Od kiedy temperatura spadła
W okolice 0 stopni zaczęło się skrzypienie deski rozdzielczej na wybojach z okolic prawej i lewej
Kratki wentylacyjnej. Czy ktoś miał może tski przypadek?. Zgłosiłem sprawę do aso w Bydgoszcz
Na fordonskiej. Pan z serwisu stwierdził że ten typ tak ma i nic nie poradzi :/. Porażka.

Tutaj kolejne moje pytanie chciałbym namiary na mechanika który zajmuje się naprawa hyundai oraz bieżącym serwisem
Ponieważ kończy mi się gwarancja.  Chciałbym jakiegoś mechanika z polecenia który ogarnia te auta.

Jeszcze kolejne uwagi dotyczące auta. Ostatnio podczas delikatnego przyspieszania w okolicach
2000 obrotów pojawił się dziwny dźwięk, który nie pojawai się zawsze i zanika przy wyższych obrotach. Jakby metalowe stykanie/cykanie ( trzeba się przysłuchać )

I ostatnia sprawa czy hyundai i30 z silnikiem 1.4 t-gdi posiada jakieś zabezpieczenie
przed nadmiernym obciążaniem silnika zanim się rozgrzeje ( programowo zanim osiagnie temperaturę?) Rozumiem że zanim silnik z olejem się nie nagrzeje nie powinien być nadmiernie obciążany ale czy faktycznie występuje jakieś zabezpieczenie ?
Przy niski temperaturach zanim się rozgrzeje silnik posiada dużo mniejszą moc po rozgrzaniu dostępna jest pełna moc. Pan w aso stwierdził że to normalne i tak jest programowo oraz ze olej jest za gesty.
Jezdzilem różnymi samochodami i w żadnym nie występowała taka dysproporcja mocy jak tutaj.

Pozdrawiam

Offline Mickwiat

• HKP
  • **
Odp: 1.4 T-GDI skrzypienie deski
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marzec 2025, 18:21:16 »
Czy ktoś jest w stanie pomóc?