Forum > ix35 EL
Remont silnika Śląsk 1.6gdii
dambie:
Dzień dobry wszystkim,
Zwracam się do Was z prosba o polecenie warsztatu w którym zrobię jak najlepiej remont silnika benzynowego 1.6gdi na Śląsku najlepiej okolicę Katowic. Może ktoś coś już robił i poleci?
Auto zakupiłem trzy miesiące temu z autokomisu gościu mówił że nic do roboty nie ma przy tym aucie 8) a się potem okazało że charakterystyczne stukanie jak w dislu nie powinno mieć tu miejsca.(Sporo lat jeździłem dislami i nie zwróciło to mojej uwagi ) Niestety pojechałem kupić sam bez wiedzy i doświadczenia i gościu to wykorzystał. Kompresji w silniku też raczej nie ma bo jak na lekkimi opadzie auto zostawię na biegu to się zsuwa :-\ i dość sporo oleju bierz zrobiłem ponad 2tys km i już niecały litr dolalem. Teraz już mleko rozlane także szukam kogoś kto by to zrobił aby auto jesCze posłużyło wiele lat dla rodzinki.
Za szczerą odpowiedź dziękuję i pozdrawiam
robaszek127:
Spróbuj od góry wlać naftę lub specjalny płyn do wypłukania nagaru z pierścieni to może pomoże. Ten silnik ma wadę i co najważniejsze zobacz kamerką stan katalizatora. Tak samo warto sprawdzić kamerką stan cylindrów czy nie są porysowane przez opiłki katalizatora.
Z drugiej strony raczej lepiej kupić drugi silnik niż remontować stary jak będzie zajechany.
manual:
Miałem podobny przypadek tzn. brał duże ilości oleju . Lałem naftę i różne inne specyfiki do czyszczenia nagaru , nic nie pomogło skończyło się na remoncie
dambie:
A gdzie robiłeś remont? Jakie objawy jesCze miałeś? Auto traciło na mocy ? Przy jakim przebiegu był remont i czy w ogólnym rozrachunku byłeś zadowolony po remoncie silnika?
robaszek127:
Ta czy siak zostaje nalać nafty i jeździć. Ale powoli szukać silnika. One są tak teraz popularne, że nawet na aliexpress są nówki do kupienia.
Nawigacja
[#] Następna strona