Forum > ix35 EL
Remont silnika Śląsk 1.6gdii
dambie:
Z wlewaniem nie chce nic kombinować bo nie mam pojęcia na te tematy i wolę nie ryzykować.. myślę że remont jeżeli będzie zrobiony prawidłowy jest lepsza opcją ponieważ wiesz coś masz zrobione a jeżeli kupisz silnik to też spory kasy wydasz a nie wiesz ile nim pojeździsz bo też coś może zaskoczyć zależy na jaki trafisz
robaszek127:
remont to też nie takie chop siup szczególnie, że hyundai ma bardzo drogie części. Ostatnio na youtube robili skrzynię biegów do ix35 zajechaną bez oleju to oryginał 22tys i brak w Aso. Części brak więc naprawiali z innych skrzyń wyjmując tryby.
I jak w życiu nigdy remont nie zrobi z silnika jak był złożony fabrycznie. Do tego też nie ma gwarancji, że silnik bedzie działał dobrze mimo dużej kasy wydanej.
Oczywiście zakup używki to też ryzyko bo te silnik są chodliwe i drogi bo się psują ludziom przez owy nagar i kawałki katalizatora.
A co do lania nafty zobacz filmiki na youtubee jak to robią specjalnymi płynami w silnikach 1.2piuretech gdzie też jest problem z zablokowanymi pierścieniami przez nagar. Lejesz płyn w spraju przez otwory świec a potem wydmuchujesz wszystko kręcąc silnikiem. Proste a może coś pomóc a niewiele kosztuje.
dambie:
Rozumiem że nikt nie robił remontu 1.6 gdi ? Sami szczęściarze ;D
jey26:
hej, ja robiłem remont takiego 1.6gdi. De facto w ojcowym aucie. Załatwiłem nowy short blok, a stary wyremontowałem i mam do sprzedania, gotowy do montażu, po szlifie cylindrów, nowe tłoki, nowe panewki OE.
Nawigacja