Autor Wątek: pulsujące oświetlenie kabiny i bagażnika  (Przeczytany 4394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mercator2020

• Giełda
Odp: pulsujące oświetlenie kabiny i bagażnika
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Kwiecień 2025, 10:57:38 »
Jest na forum wątek o takiej samej przypadłości http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,14074.msg134871.html#msg134871.
Znalazłem wczoraj napisałem na PW do zainteresowanych bo wpis jest stary  Wrzesień 2020,. Na chwile obecną szukam możliwości ładowania aku, generalnie muszę jedzić tym autem. Wystarczająco długo Stało przez awarię sondy lambda kilkanaście dni.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Kwiecień 2025, 14:49:31 »
Zmiany o 0,2 V to żadne zmiany. Wygląda że napięcie na akumulatorze masz dobre
.

Offline mercator2020

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwiecień 2025, 15:26:19 »
Miałem to wrzucić wcześniej,  wynik z testu aku. W ASO powuedzieli że niby dobrze ale lepiej podładować, faktycznie moim zdaniem te wyniki wyglądają słabo. Jak waszym zdaniem.
 Jutro kupuję ładowarkę, mam informację z forum o kalibracji aku, z innego wątku.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Kwiecień 2025, 15:39:28 »
moim zdaniem te wyniki wyglądają słabo.
Który konkretnie parametr wygląda słabo? Przecież wszędzie masz literę G, czyli Good. Ewentualnie aku wymaga tylko lekkiego doładowania, a nawet i bez tego powinien dobrze sobie radzić.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Kwiecień 2025, 16:31:32 »
Pomiar był robiony na niedoładowanym akumulatorze więc wynik będzie sporo gorszy. Wystarczy doładować a w benzynie nawet słabszy aku będzie i tak zapalał normalnie.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Kwiecień 2025, 16:53:51 »
SOC czyli state of charge to zaledwie 54 pct czyli po prostu jest rozładowany. Prąd rozruchowy też d..
 nie urywa ale jak odpala to no problem. A to rozładowanie z czego wynika? Stal przez tydzień albo słuchałeś głośno muzy na postoju? Po dłuższej jeździe powinien dojść w okolice SOC 85-90 procent bo tak typowo doładowują "inteligentne " kontrolery ładowania. A ile lat ma ten akumulator?

Offline mercator2020

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Kwiecień 2025, 19:16:56 »
Samochód przed pomiarem stał w garażu 6 dni, wieczór przed pomiarem miałem sesje filmowa, celem uchwycenia przygasania oprzygasania oświetlenia wnetrza. Zresztą generalnie nie nagrało się prawie nic. W tym czasie silnik pracował na niskich i średnich obrotach łącznie 30 minut plus 0'5 km dojazdu do miejsca nagrywania filmu i powrót do garażu.
Kolejnego dnia przejazd na stację ASO 5 KM,  test akumulatora. 
Przypomnę tylko istota wątku jest przygasanie oświetlenie, sprawa z akumulatorem być może przyczynia się będę go ładował.
Nadmieniam kuzyn znający sprawę podchodzący sceptycznie do naprawy przygasania oświetlenia, potwierdził fakt migania kiedy osobiście zobaczył sposób działania.

Offline mercator2020

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Kwiecień 2025, 19:22:14 »
A ile lat ma ten akumulator?
Aku tak jak samochód ma prawie 5 lat  ( bez miesiąca) głównie jazda po mieście zwykle 5 do 10 km i postój. co dwa miesiące  trasa ,200 km,  raz do roku trasa 1200. Auto garazowane. Po 2 latach starałem nie używać się sytemu strat stop.

Offline mercator2020

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Kwiecień 2025, 19:47:42 »
Aku tak jak samochód ma prawie 5 lat
Przebieg 56 tys km

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Kwiecień 2025, 22:59:39 »
Szczerze, ja bym to olał

Offline NonPhixion

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Kwiecień 2025, 07:51:43 »
Panowie, to jest efekt słabego akumulatora. W służbowej Octavii miałem to samo. Fabryczny akumulator po 8 latach poszedł na wymianę. Zaczęło się od migania lampek w środku. Później nie miał już mocy na uruchomienie czujników parkowania po nocnym postoju. Obecnie w większości aut jest tak, że na postoju akumulator nie ładuje akumulatora, bo ekologia :-(

Offline mercator2020

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Kwiecień 2025, 22:52:57 »
Akumulator potraktowany ładowarką ctek mxs 5.0, programem "zwykłe akumulatory. oraz wiele innych akumulatorów AGM".  Po konsultacji z CETEK.  Proces zakończyłem na 7 etapie FLOAT z 8 dostępnych, który jest wystarczający do pracy, po 2 dobach bo potrzebuje auto.  Wcześniej akumulator przeszedł test  2etap  na tej ładowarce.  Przyjmuję  jest sprawny obecnie.
 Z tego co udalo mi sie zauważyć w dzień, światła w kabinie nadal przygasają...
Nadmieniam dokonałem "kalibracji czujnika baterii"
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2025, 23:01:54 przez mercator2020 »