Autor Wątek: i30 GD problem z odpalaniem po nocy  (Przeczytany 2494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline danielko

• HKP
  • **
i30 GD problem z odpalaniem po nocy
« dnia: 27 Styczeń 2025, 16:13:41 »
Cześć,

I30 GD z 2012, diesel. Jest problem z odpalaniem po nocy, szczególnie w zimne miesiące. Trzeba długo kręcić 2-3 razy.
Akumulator sprawny - wymieniany ostatnio.
Zastanawiam się czy to kwestia braku paliwa w układzie po zakończeniu jazdy - wymiana pompy paliwa? Czy coś jeszcze? Jakie macie doświadczenia?

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: i30 GD problem z odpalaniem po nocy
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2025, 16:36:47 »
Świece żarowe do sprawdzenia

Offline christo

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Styczeń 2025, 16:52:24 »
Też obstawiam świece na 1 ogień , tylko albo sam wykręcaj na spokojnie żeby nie urwać gwintu albo jedź do kogoś kto się na tym zna. Możesz na ciepłym silniku jak go zgasisz zalać troche jakiejs substancji penetrującej do otworów na świece dzień przed wyjmowaniem . Nie zaszkodzi a może pomóc przy zapieczonych.

Offline danielko

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Styczeń 2025, 18:06:28 »
Dzięki. Coś penetrującego to np. wd40?

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2025, 19:09:17 »
Ja u siebie w i30 urwałem jedną i potem męczyłem się z jej wyjęciem więc warto działać powoli i konsekwentnie. Radzą aby świece.wykrecac na gorącym - ok ale jak nie idzie to trzeba zadać jakiegoś penetrants np wd40. Ja bałbym się psikac na mocno rozgrzanym silniku. Jak będzie duży opór przy wykręcaniu i trzaski/skakanie gwintu to popisikaj i wkrec odrobinę z powrotem. W Kijance jedna wykręcałem chyba przez kilka dni ale wtedy miałem juz za sobą wydobywanie z i30 i z Xsary - na więcej nie miałem ochoty.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2025, 19:20:22 »
Dokładnie, dobrym podejściem jest kilka dni przed podejmowaniem próby wykręcania zalać w okolicach gwintu świecy środkiem penetrującym, po czym użytkować normalnie, żeby silnik się rozgrzewał i próbować odkręcać na ciepłym silniku. A podczas odkręcania jak zacznie stawiać opór to nie odkręcać dalej na siłę bo może gwint się zaciąć.