Autor Wątek: Jak rozwiązać problem błędu P0343 Hyundai i30 1.4 109KM?  (Przeczytany 1544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dar

• HKP
  • **
Witam.
Hyundai i30 CW 1.4 109KM z LPG  (przebieg ponad 260000km) miał problemy z uruchamianiem silnika, czasami losowo od razu bez problemu ale z każdym dniem trzeba było uruchamiać rozrusznikiem kilka razy a potem co trudniej było. Aż pewnego razy musiałem uruchomic "na zapych " potem już się nie dało. Auto musiałem odholować do pierwszego warsztatu, stwierdzili imobilajzer i go dezaktywowali.
Silnik się uruchamia. Jednak Check Engine się paili do dzisiaj. Wykazuje błąd: P0343.
Po skasowaniu błedu mogę przejechać nawet 25 km. Kontrolka Check Engine nie zapali się. Zapala się po drugim lub trzecim uruchomieniu silnika.
Wymiana czujnika wałka rozrządu na zamiennik nic nie dało. 
Potem wymiana na oryginalny czujnik wałka rozrządu ale to nie pomogło.  Stwierdzili wymianę rozrządu.

Czy ktoś rozwiązał taki problem z błędem P0343?

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Jak rozwiązać problem błędu P0343 Hyundai i30 1.4 109KM?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Styczeń 2025, 09:34:48 »
Możliwe, że rozrząd lub uszkodzony sterownik silnika, - można sprawdzić czy przewody od czujnika do ECU mają przejście i niską rezystancję.

Offline dar

• HKP
  • **
Odp: Jak rozwiązać problem błędu P0343 Hyundai i30 1.4 109KM?
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Luty 2025, 19:19:25 »
Witam,
Może się komuś przyda dlatego zamieszczam ten post.

Problem został rozwiązany poprzez Autoryzowany Serwis Hyundai w ciągu kilku godzin.
Wielkie brawa dla nich i jestem pod wrażeniem szybkiego rozwiązania tego problemu:-)

Nie chodziło o problem z rozrządem łańcucha.

Okazało się, że czujnik nie miał połączenia z centralnym komputerem i brakowało mu również zasilania.

Kontrolka Check Engine się już nie pali - nie ma błędu P0343.