Autor Wątek: Montaż podparcia lędźwiowego i30 2022  (Przeczytany 1983 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Watomi

• HKP
  • **
Montaż podparcia lędźwiowego i30 2022
« dnia: 18 Styczeń 2025, 13:45:07 »
Witam serdecznie,
Szukałem ale nie znalazłem takiego wątku, więc zaczynam.
Mam Hyundai i30 kombi 2022 niestety nie ma on podparcia lędźwiowego. Z tego co udało mi się ustalić to w tym roczniku było ono realizowane elektrycznie. Czy ktoś z was doposażał fotel kierowcy w podparcie lędźwiowe ( fabryczne, nie jakieś poduszki z marketu)? Kiedyś robiłem to w mojej Foce mk2 FL i nie było to trudne znalazłem info na ruskim Forum trwało to z 45 min i kosztowało ok 100, tylko tam była regulacja mechaniczna. Przełożenie fotela pewnie będzie ciężkie bo nie wiem czy są wiązki. Podejmował się ktoś tego i może coś pomóc?

Offline Watomi

• HKP
  • **
Odp: Montaż podparcia lędźwiowego i30 2022
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2025, 07:22:59 »
Witam,
Długo przekopywałem fora internety i youtuby i odnośnie podparcia w i30 nic sensownego nie znalazłem. Odnośnie innych aut coś było więc to plus moje doświadczenia z podparciem w Foce udało mi się wczoraj zamotać podparcie w i30. Dzisiaj pierwsza trasa i testy.
Zanotowałem pomiędzy gąbkami oparcia a sprężynami / drutami oparcia poduszkę pompowaną , która wypycha odcinek lędźwiowy. Koszt ok 20 PLN na Alii i ok 15 minut roboty / gimnastyki. Konieczne do tego rękawiczki !!!! Aby tak nie pociąć (nauka z foki)

Offline dar!usz

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Luty 2025, 22:08:52 »
Napisz opis, podaj linki. Może masz foto relacje.

Offline Watomi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Luty 2025, 17:37:40 »
Foto relacji nie mam. Czynność jest dość prosta.
1) odpinasz pod siedzeniem dwie plastikowe klamry na gumkach.
2) odchylasz części tapicerki z klamrami która wchodzi pod fotel.
3) Musisz znaleść pętelkę od zamka błyskawicznego ( z tyłu fotela będzie wyczuwalna palcami po odgięciu tapicerki)
4) rozsuwasz zamek najlepiej z dwóch stron.
5) pomiędzy gąbkę fotela i stelaż wsuwasz poduszkę pompowaną od góry i przesuwasz w dół. W trakcie ja dopompowowywalem powietrze aby lepiej się ułożyła.
6) gdy jest na miejscu zasuwasz zamek błyskawiczny od strony pasażera a potem umieszczasz w wygodnym miejscu gruszkę od strony drzwi i zasuwasz zamek.
7) zapinasz klamry pod siedzeniem i koniec.
Tak jak pisałem najlepiej w rękawiczkach żeby się nie pociąć.

Kupiłem taką na Ali
Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 52,58zł | Nadmuchiwana poduszka lędźwiowa przenośna postawa szyi i ramion prawidłowe poduszki do masażu konstrukcja ortopedyczna do łagodzenia bólu pleców
https://a.aliexpress.com/_Eyd33yg

Używam że 2 tygodnie i jest super. W drodze z Chin jest  wersja elektryczna.
Zamontuje dopiero jak obejrzę oryginalny fotel z podparciem i zobaczę jak to jest zrobione.

Taka jest w drodze
Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 174,03zł | Wnętrze samochodu Wysokiej jakości wbudowany pneumatyczny system podparcia lędźwiowego samochodu pneumatyczna poduszka powietrzna Pęcherz siedzenia System podparcia lędźwiowego
https://a.aliexpress.com/_EJ6r6MU