Autor Wątek: Czujniki parkowanie.  (Przeczytany 3659 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin2105

• Giełda
Czujniki parkowanie.
« dnia: 12 Styczeń 2025, 13:11:42 »
Witam. Parę dni temu wjechałem do garażu mocno zabrudzonym autem i wszystko normalnie działało. Następnego dnia rano przestały działać czujniki cofania. Po włączeniu wstecznego słychać tylko trzy podwójne piknięcia i tyle. Czujniki nie działają. Miał ktoś podobny problem? Czujniki do wymiany czy coś innego. Dwa czujniki sprawdziłem miernikiem i nie ma w nich przejścia. Nie bardzo mam pomysł jak to zdiagnozować
Samochód to Hyundai ix 35 2.0 CRDi z 2014 roku. Z czujników nie ma żadnego wyświetlacza tylko sama akustyka

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Czujniki parkowanie.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2025, 15:43:24 »
Organoleptycznie możesz spróbować na zgaszonym silniku włączyć wsteczny i nasłuchiwać każdy z czujników czy bzyczy.. ale najlepszą metod to podłączyć komputer i wprost odczytując blady dowiedzieć się który czujnik nie łączy lub jest uszkodzony

Offline marcin2105

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Styczeń 2025, 19:55:57 »
Podpiąłem komputer ale mój program Delphi wykrył 5 nieznanych błędów w module kontroli nadwozia. Numery błędów 9214, 9215, 9216, 9217 i 9690. Dodam że nie da się ich skasować

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Styczeń 2025, 21:37:30 »
No to już znacząca informacja ;)) Najprawdopodobniejk któryś z czujników nie łączy i "sieje" zakłóceniami.. masz czujniki z przodu i z tyłu? Dwa rozwiązania:
Jedno znajdź kostkę do wiązki na przód i do wiązki na tył, odepnij przód sprawdź czy dojdą błędy a później tył.
Drugie po kolei podłączać każdy czujnik i przeczyścić piny przy czujnikach - któryś z czujników nie łączy przez co robi się bałagan w komunikacji i czujniki wzajemnie się zakłócają.

Offline marcin2105

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Styczeń 2025, 21:56:39 »
Mam tylko czujniki z tyłu. A przykładając miernik do pinów czujnika powinno pokazać jakąś rezystancję? Bez ściągania zderzaka wypiąłem dwa czujniki bo do pozostałych nie było dojścia i na mierniku pokazywało przerwe

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Styczeń 2025, 22:28:16 »
Ile pinów mają czujniki? 6 pinów?

Offline marcin2105

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Styczeń 2025, 19:36:12 »
Czujniki miały 6 pinów ale nie do każdego czujnika przychodzi 6 przewodów

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Styczeń 2025, 12:38:01 »
Do czujnika podłączone jest zasilanie +, masa i komunikacja, pozostałe 3 piny to konfiguracja i w każdym czujniku inaczej są podłączone. Jak coś nie łączy to czujniki zaczynają wzajemnie się zakłócać. Sprawdź czy dochodzi zasilanie na zgaszonym silniku na wstecznym. Można sprawdzać też tak, że odłączać pojedynczo i sprawdzać czy większość błędów zostanie skasowane.

Offline marcin2105

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Styczeń 2025, 22:11:14 »
Zasilanie przychodzi do pierwszego i ostatniego pinu? Którędy przychodzi główna wiązka?  Mierzyłem na jednym czujniki i raczej nie było zasilania chyba że miernik nie stykał dobrze. Jak się trochę ociepli to się zabiorę za pomiary bo i tak do środkowych czujników nie dojdę bez ściągania zderzaka

Offline marcin2105

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Styczeń 2025, 10:26:23 »
Zanim zabrałem się za szukanie problemu czujniki same się naprawiły. Teraz działają. Gdzie szukać przyczyny

Offline marcin2105

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Luty 2025, 10:47:30 »
Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego czujniki nie działały? Czy to że były całe brudne z syfu który był na drodze po śniegu mogło spowodować że się rozkalibrowały i po umyciu i kilku dniowej jeździe wszystko wróciło do normy?