Autor Wątek: Bezpiecznik  (Przeczytany 2517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ryli1

• Giełda
Bezpiecznik
« dnia: 02 Styczeń 2025, 14:09:11 »
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć na którym bezpieczniku w skrzynce wewnątrz kabiny jest cały czas napięcie. Chcę podpiąć rejestrator.

Offline RobertW

• Giełda
Odp: Bezpiecznik
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2025, 14:20:09 »
Nie możesz podłączyć pod gniazdo USB? Chcesz żeby kamera rejestrowała w trakcie postoju auta?

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2025, 17:43:40 »
Ja też bym Ci odradzał podpisania kamery na stałe. Nie wiem z jakiego sprzętu korzystasz, ale gdy ja zostawiałem auto w niebezpiecznej okolicy to podpinałem kamerkę pod powerbank (przez USB) 10.000 mAh i wystarczało na jakieś 9 godzin. Moja kamerka jest dość prądożerna, dlatego w życiu bym jej nie podpinał "na stałe" bo po prostu wyssie cały prąd z akumulatora. Druga sprawa, i tak nie podepniesz bezpośrednio zasilania kamery (5V) tylko zapewne jakąś ładowarkę (12V --> 5V), a to nie są urządzenia przeznaczone do pracy ciągłej. Wzrasta ryzyko awarii elektroniki i elektryki, wzrasta ryzyko pożaru lub, w najlepszym przypadku, rozładowania akumulatora.

Offline virus

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Styczeń 2025, 17:24:04 »
Ja zostawiam kamerkę na cały dzień, a raz zapomniałem wyłączyć i nagrywał około 22h i aku nic nie odczuł. Nie mierzyłem jaki prąd pobiera, ale są to pewnie mA.
Co do zasilania, to USB od AndroidAuto na nap cały czas, ale łatwo można przerobić żeby zasilanie w gnieździe 12V było cały czas. Można np. wypiąć bezpiecznik od przednich gniazd 12V i przez bezpiecznik na przewodzie podpiąć się z "+" aku do złączki bezpiecznika  która idzie do kabiny.

A tak przy okazji w moim mam zasilanie jest tylko w lewym gnieździe, w tym co wpięta jest zapalniczka nie mam zasilania, a oba gniazda podpięte są chyba pod jeden bezpiecznik.

Offline ryli1

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Styczeń 2025, 13:55:53 »
Mam adapter odcinający zasilanie w przypadku spadku napięcia na akumulatorze, więc chyba kamera w trybie parkingowym nie rozładuje aku. Auto z 2017 roku bez android auto, niestety. Chyba spróbuję różne bezpieczniki metodą prób i błędów.

Offline dsider

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Styczeń 2025, 17:53:04 »

Offline virus

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Styczeń 2025, 10:28:57 »
łatwo można przerobić żeby zasilanie w gnieździe 12V było cały czas. Można np. wypiąć bezpiecznik od przednich gniazd 12V i przez bezpiecznik na przewodzie podpiąć się z "+" aku do złączki bezpiecznika  która idzie do kabiny.

Małe sprostowanie. Wpięcie w miejsce bezpiecznika nic nie da, bo napięcie na bezpieczniku jest cały czas :(, więc trzeba kombinować inaczej np. z przekaźnikiem.

Offline mercator2020

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Styczeń 2025, 11:05:54 »
Ja również zalecam rozwiązania z power bank. Okazjonalnie stosuję