Autor Wątek: I40 brak ogrzewania.  (Przeczytany 7700 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darkam123

• Giełda
I40 brak ogrzewania.
« dnia: 26 Grudzień 2024, 22:07:44 »
Witam. Wiem że było wiele wątków. Mianowicie. Mój i40 1.7 crdi 136km stracił ogrzewanie. Nawiew dmucha jak wściekły ale mimo ustawienia max temperatury leci chłodne. Plukanka układu zrobiona 2 razy z preparatem, 2 razy destylowana. Nie pomogło. Sprawdziłem sterowanie klapek od strony pasazera i kierowcy. Pracuja. Weze gumowe pod maską od nagrzewnicy cieple, rurki od nagrzewnicy pod od strony kierowcy gorace.  Ogrzewania brak. Płyń jest. Układ odpowietrzony.  Pomóżcie bo żona z dziećmi jeździ i marznie

Offline XT1097

• Giełda
Odp: I40 brak ogrzewania.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Grudzień 2024, 13:02:09 »
Nagrzewnica ma pewno drożna? Plukales sama nagrzewnicę odłączoną od węży?
Piszesz że węże przed i za są.cieple - sprawdź czy bezpośrednio po odpaleniu najpierw jeden robi się ciepły (wlot) a po krótkiej chwili drugi (wylot)? Jeżeli tak jest to drożna.
Czy cały zespół mieszalnika powietrza jest zimny jak trup?  Siłowniki mogą chodzić ale klapka może być zerwana (mało prawdopodobne)
Ja wnioskuję że coś masz z klapkami - może jakieś cięgno zerwane/rozlaczone

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudzień 2024, 20:03:52 »
Gdzie znajduje się ten cały zespół mieszalnika ?  Jak zdiagnozować klapy ? Ta od sterowania temperatura rusza się gora dół, podczas ustawienia temperatury. Czy rurki pd nagrzewnicy od strona czyli od strony kierowcy obydwie mają być gorace ?

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudzień 2024, 22:39:31 »
Zespół mieszalnika to całe to pudło między prawa nogą kierowcy i lewą nogą pasażera. Chodzi o to, że jeżeli nagrzewnica jest drożna to ona sama będzie gorąca czyli gdzieś przez ściankę powinieneś wyczuć jej temperaturę. Jeżeli klapki są w złych pozycjach to nagrzewnica może grzac a i tak do nawiewów pójdzie powietrze zimne z zewnątrz. Regulacja zawsze polega na mieszaniu powietrza - samo gorące byłoby zbyt gorące aby trafić do kabiny a nie ma żadnych elementów regulujących przeplyw wody przez nagrzewnice.
Jeżeli masz dostęp do obydwu rurek nagrzewnicy to sprawdź czy przez nią płynie gorąca wodą tzn. po odpaleniu silnika sprawdzaj co chwilę dolot i wylot nagrzewnicy. Zakładając że jest ona drożna to dolot będzie ciepły w miarę nagrzewania małego obiegu a wylot nagrzewnicy becie nieco mniej ciepły bo woda odda ciepło w nagrzewnicy. Jeżeli nagrzewnica nie jest drożna to podejrzewam że wylot nagrzewnicy nagrzeje się "od tyłu" dlatego ważne jest żeby obserwować to w miarę nagrzewania. Niespecjalnie wierzę w niedrożność nagrzewnicy  bo niby co miałoby ją zapychać??
A nie miałeś ostatnio wymienianej uszczelki pod głowicą?

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudzień 2024, 00:37:49 »
Nie miałem.  Już nie mam siły do tego. Czyli powiedz mi co mam sprawdzić na początku? Rury od nagrzewnicy pod maską? Górna to wlot zgadza się?

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudzień 2024, 10:00:15 »
Nie wiem gdzie wlot a gdzie wylot - nie mam takiego auta. Wlot rozgrzeje się szybciej niż wylot. Możesz też dotykać rurek w kabinie - pisałeś że dotykałem że gorące. Chodzi o to żeby wyłapać czy dolot i wylot równomiernie się nagrzewają - wylot trochę wolniej bo woda oddaje ciepło do powietrza
O uszczelke pytam bo ktoś na forumial wymieniana i mechanik założył zły typ - do innej wersji silnika. To spowodowało zaślepienie głównego kanału wodnego i chłodzenie totalnie szalało ten nie działało

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudzień 2024, 21:18:03 »
Zastanawiam się czy nie zastosować drastycznej metody, mianowicie kamix. Boję się trochę że rozczelni. Ale wczoraj walczyłem trochę płukanie Prestonem i z K2. Powiem ze trochę puściło więc może jeszcze jest zasyfiona.

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudzień 2024, 21:20:19 »
Klapka się rusza i słychać że pracuje.. a może termostat ? Wczoraj mimo że klekotal z godzinę złapał temperaturę 74 stopnie. Nie bylo to pod obciążeniem więc nie wiem..

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Grudzień 2024, 21:36:26 »
Ale to płukanie to robisz na odpietej nagrzewnicy? To czym pluczesz idzie tylko przez nagrzewnicę?
Nie rozumiem dlaczego pluczesz a nie sprawdzisz jak grzeją się rurki zasilająca i powrotną z nagrzewnicy
Prosta metoda na sprawdzenie termostatu: czy wąż na górze chłodnicy nagrzewa się stopniowo, jak cały układ chłodzący (źle) czy do pierwszego otwarcia termostatu jest zimny a potem stopniowo się nagrzewa.

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudzień 2024, 22:01:45 »
Dziś zrobiłem krótka trasę 12 km. Trochę na światłach itp. I jak dojechałem waz był ciepły. Nie powiem ze gorący bo ja mogłem trzymać. Nagrzewnice płakałem bezpośrednio.  Na odpietych wężach itp. Górny waz w komorze silnika jest ciepły, dolny nie. W kabinie rurka ta bliżej która beż problemu dotknę jest gorąca. Ta druga ledwo co ciepła nie mówiąc że zimna
 Kwestia tego że w tym i40 nigdy szalu nie było z ogrzewaniem.mozliwe jest ze rurki w komorze są zamienione ? Podejrzewam że wlot jest na gorze a wylot niżej.  Wrzuciłby ktoś zdjęcie ze swojej i40 jak to ma podłączone?
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2024, 22:06:53 przez Darkam123 »

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudzień 2024, 01:22:07 »
Czy jesteście podłączona będę miał zewnętrzna pompkę z przewodami, gdy włączę nadmuch i ogrzewanie podczas plukania to coś może się wydarzyć?

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudzień 2024, 10:58:59 »
A masz jakiś prosty OBD? Podejrzyj czy też zarejestruj przebieg temperatury. Jeżeli termostat jest sprawny to temperatura cieczy rośnie szybko do temperatury otwarcia termostatu (przeważnie 85-90 stopni). Kiedy osiąga tą temperaturę termostat się uchyla i dopuszcza chłodnego płynu z dużego obiegu co skutkuje szybkim spadniemy temperatury cieczy. Potem temperatura znów rośnie do otwarcia termostatu i znów spada - robią się takie ząbki na wykresie.
Być może masz faktycznie walnięty termostat tzn ciągle otwarty. To skutkuje bardzo powolnym nagrzewaniem silnika a co za tym idzie słabym ogrzewaniem. To jest wysoce prawdopodobne.
A.jak drożność te twojej nagrzewnicy przy tym czyszczeniu leci przez nią dobrze czy tylko ciurka?
Ale z tym OBD koniecznie sprawdź

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudzień 2024, 11:16:00 »
Leci dość dobrze , tyle że podobno jeśli zapchana nagrzewnica będzie to i tak będzie leciało. Zastanawia mnie czy jak zrobię sztuczny obieg z pompki to czy mogę włączyć nawiew i ogrzewanie ma zapłonie? Czy od razu mi wypchnie płyńz pozostałych rurek? Obd mam Elm prosta kostkę i sd prog  i jakas tam diagnostyka jest. Temperaturę tak jak pisałem
 Miałem 72-74 ale to na postoju i około 0 na dworze .

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Grudzień 2024, 12:16:12 »
Nie daje mi spokoju więc nawet dziś poszedłem do samochodu. Rozgrzałem go. Może nie ma pełna temperaturę. Ale z 70 miał. Łapy pod maskę od węży do nagrzewnicy.  Górny zimny,  dolny , może nie gorący ale dość ciepły. Od środka rurka nagrzewnicy ta bliżej dość ciepla, ta w stronę pasażera też ciepła ale minimalnie.  Czy możliwe że węże są zamienione. Ja włożyłem.tak jak były pierwotnie ale może ktoś coś. Masakra jakaś z tym samochodem

Offline Darkam123

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Grudzień 2024, 15:17:35 »
Czujnik temperatury termistor nagrzewnicy znajdujacy się przy lewej nodze pasazera ? Możliwe co on coś mota?