Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] Nagła utrata prądu  (Przeczytany 3214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qhyundai

• HKP
  • **
[i20 PB] Nagła utrata prądu
« dnia: 30 Październik 2018, 16:51:19 »
Witam wszystkich,

Ostatnio mam problemy z prądem w samochodzie.

Czasami po zamknięciu samochodu z pilota z aktywacją alarmu i włożeniu kluczyka, po przeskoczeniu na pierwszą pozycję całkowicie odcina prąd. Dzieję się tak mniej więcej raz w miesiącu.

Z tą samą regularnością na wolnych obrotach przy wrzuceniu jedynki gaśnie na sekundę cała deska rozdzielcza i silnik na chwilę się dławi. Po chwili kontrolki się zapalają i gasną a silnik chodzi prawidłowo bez żadnej ingerencji.

Dziś w trakcie jazy na dwójce całkowicie odcięło prąd i silnik zgasł.

Na wszystkie wyżej wymienione sytuacje pomaga zdjęcie i ponowne założenie klem akumulatora (wystarczy samej ujemnej).

Akumulator sprawdzałem - 12.6 na wyłączonym silniku
Przy odpalonym bez obciążenia 14.4
Pod obciążeniem spada do 13.9

Więc chyba zarówno akumulator jak i alternator sprawne.

Klemy wyczyściłem ale nie były zaśniedziałe. Przewód masowy nie wygląda na uszkodzony ale nie bardzo wiem jak to można sprawdzić.

Czy ktoś może spotkał się z podobną sytuacją? W którą stronę można skierować dalsze poszukiwania?

Z góry dziękuję za pomoc!
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:46:01 przez Brt »

Offline Lukasz89

• HKP
  • **
Odp: [i20 PB] Nagła utrata prądu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Styczeń 2025, 16:24:22 »
Cześć czy udało ci się zlokalizować usterkę?
U mnie Hyundai i30 ON 2009 rok bardzo podobna historia....
Raz na miesiąc lub 3 ma napad braku napięcia
Stacyjka  na start tykniecie przekaźnika i brak zasilania w aucie potem brak zasilania, po uderzeniu skrzyni bezpieczników pod maską wszytko wraca do normy

Wymieniony akumulator i sprawdzone ladowanie
Wymieniony rozrusznik miał faktyczny problem już wolno kręcił wymiana dała mi spokój mentalny na 2 miesiące teraz wogole nie kręci a każda próba uruchomienia kończy się brakiem zasilania i tak w kółko