Autor Wątek: Nowy zakup - wiele problemów  (Przeczytany 1363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MalyMG

• HKP
  • **
Nowy zakup - wiele problemów
« dnia: 04 Grudzień 2024, 19:34:02 »
Hej, tak jak w temacie zakupiłem Tuscona 2.0 Benzyna z 2007 roku i oczywiście każdego dnia odkrywam nowe przypadłośći. Jeżeli ktoś podpowie z góry wielkie dzięki!
1. Łożysko - kupiłem przekonany że to łożysko w zwrotnicy tak wyje, dzisiaj podniosłem auto i przy kręceniu kołem dźwięk jest w miarę normalny natomiast stukanie dochodzi z dalszej części jakby po śropdku auta czy tam też są dalej jakieś łożyska? Bo buczy podczas jazdy coraz głośniej.
2. słychać grzechotanie w okolicach prawego reflektora po 2-3 min od odpalenia, ma to związek ze światłami bo jak sa na mijania to brzęczy jak sa długie juz nie..
3. Ogrzewanie, wieje ale chłodnym. Temperatura w czasie jazdy i postoju jest ok. Jak wyłącze nawiew całkowicie i odczekam chwilę to przy ponownym załączeniu przez  chwilkę leci ciepłe i później coraz zimniejsze. Obstawiam nagrzewnicę i tutaj pytanie czy płukał ktoś specyfikami i to pomogło? Czy jest w tym modelu jakiś zaworek do spuszczania płynu czy trzeb wąż w najniższym punkcie odpinać?

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Nowy zakup - wiele problemów
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2024, 20:35:01 »
Podczas jazdy szybszej wjeżdżaj w zakręt prawy i lewy. Wtedy jak się pochyla auto powinien dźwiękrosnąć lub maleć. Tak się rozpoznaje łożysko koła czy i które buczy. U mnie w getzie był wyjątek i wymieniałem dwa razy dobre łożysko bo dopiero podniesione oba koła pokazały, że owe buczenie przechodziło od uszkodzonego koła prawego na lewe. Lepiej jak będzie łożysko koła a nie coś ze skrzynią bo podobno w tusonach były felerne niektóre.
Co do świateł może włacza się silniczek regulacji świateł one tak bzyczą . A nagrzewnicę trzeba przepłukać. Miałem to samo w getzie i co roku gorzej grzał. Miałem płukać ale sprzedałem auto.

Offline MalyMG

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudzień 2024, 14:00:25 »
 No więc tak, jeżeli chodzi o łożysko to było jednak to w kole - na szczęście:),
Co do światła to tak ten silniczek hałasuje - jak się do niego dokopie dam znać.
Teraz biorę się za płukanie nagrzewnicy, może już ktoś to roibłił i ma jakieś rady. W teorii wiem dolewamy preparat i w zależności od zaleceń trzymamy na odpalonym silniku i włączonym nawiewie przez zalecany okres czasu (czytałem że niektórzy robią tak nawet dłuższą trasę) i następnie spuszczamy wszystko w najniższym punkcie układu chłodzącego. I tutaj mam pytanie czy Tuscon ma zbiorniczek wyrównawczy bo nie rzucił mi się w oczy i czy jest jakiś kranik żeby nie spuszczać wszystkiego przez rozpiętą rurę od chłodnicy?

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudzień 2024, 15:08:25 »
W Hyundaiu i30 na chłodnicy na dole z boku był taki zaworek z plastikową śruba motylkowa do spuszczania płynu. Jeżeli masz podejrzenia odnośnie nagrzewnicy to dodaj odpowiedniego specyfiku bo to co nie szkodzi nagrzewnicy może szkodzić gdzieś indziej. Ktoś na forum chciał płukać nagrzewnice domestosem (???)

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudzień 2024, 17:03:02 »
Najlepiej podłączyć przewody z wodą pod samą nagrzewnicę. Pod jej wejściei wyjście a potem płukać. Bo jak będziesz płukał na włączonym silniku ten syf pójdzie z nagrzewnicy na obieg i do chłodnicy. A tak wyleci wszystko bez oporu. Są różne szkoły co wlać by wypłukało. Najlepiej jakby dać gorącą wodę z czymś a potem wypłukać nagrzewnicę pod ciśnieniem.

Offline MalyMG

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudzień 2024, 21:22:03 »
Ok moje płukanie nie pomogło, zleciało dużo syfu ale nadal wieje chłodem:( Pytanie jak najlepiej dostać się do nagrzewnicy, żeby nie narobić bałaganu?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudzień 2024, 21:42:32 »
Skoro nie pomogło to zrób to jeszcze parę razy różnymi środkami. Może się ruszy inaczej szukaj opisu gdzie i jak wymontować nagrzewnicę.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudzień 2024, 22:08:27 »
Ale plukales cały układ czy tylko nagrzewnice? Zrzuć węże do nagrzewnicy od strony komory silnika i sprawdź drożność samej nagrzewnicy. Jeżeli jest drożna to żadne rozbieranie nie pomoże. Czy węże do nagrzewnicy są ciepłe?