Autor Wątek: Alternator nie ładuje  (Przeczytany 7921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grzesiekcichy

• Giełda
Alternator nie ładuje
« dnia: 09 Październik 2024, 16:01:54 »
Witam wszystkich.
Mam problem jak w tytule. Alternator nie ładuje daje jakieś 11.8V max. 12,2V przy 4000 obrotów.  Kontrolka się nie świeci. Regulator był niedawno wymieniany. Co może być przyczyną?  Akumulator padł i muszę kupić nowy  :'( Czy alternator od Tutka 2.7 benzyna będzie pasował?

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Alternator nie ładuje
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Październik 2024, 17:20:27 »
Trzeba parę podstawowych rzeczy sprawdzić, czy dostaje wzbudzenie, czy pasek się nie ślizga, czy nie jest przeciążony. Dlaczego akumulator padł?.Może to on tak obciąża alternator że nie daje rady utrzymać napięcia? Podmień aku i sprawdź czyoze nie ładuje poprawnie. Naprawy alternatora nie zawsze są opłacalne bo zamienniki nowki są po 600-700 zł

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Październik 2024, 18:11:28 »
Najpierw sprawdź bezpośrednio na akumulatorze czy podaje napięcie. Wtedy będziesz wiedział, czy padł czy coś jest winne po nim. Zazwyczaj jak padnie alternator lepiej kupić używkę lub nowego niż bawić się w regeneracje. A akumulator nałąduj do pełna. Jak sienie zajechał od wyładowań do zera to może podziała.

Offline Grzesiekcichy

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Październik 2024, 05:58:52 »
Alternator wymieniony - miał wytarte pierścienie ślizgowe.  Po założeniu nowego ładowanie było na poziomie 14.2V - 14.3V. Wczoraj będąc w trasie zauważyłem że na obrotach poniżej 2.5k światła przygasają. Dziś rano po odpaleniu zaczęła mrygac kontrolka ładowania i ręcznego.  Na wyższych obrotach kontrolki gasną. Co może być przyczyną?

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Październik 2024, 07:45:50 »
sprawdź napięcie paska osprzętu który napędza alternator.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Październik 2024, 12:29:33 »
Można też sobie wyobrazić sytuację że alternator jest tak obciążony, że przysiada na nim napięcie ale coś ten prąd musiałoby konsumować - pytanie co, pytanie czy np akumulator nie jest "padający". Trzeba by zmierzyć prąd alternatora co niekoniecznie musi być proste, najlepiej jakimiś cęgami mierzącymi prąd stały. Nowocześniejsze auta mają taki pomiar ale Tucson 2005 nie sądzę

Offline Grzesiekcichy

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Październik 2024, 13:14:06 »
Pasek jest ok.
Akumulator jest nowy. Muszę zmierzyć ten prąd.

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Październik 2024, 16:54:16 »
A na jaki wymieniłeś alternator. Może jakiś regenerowany na chińskich częściach ;D Sprawdź owe ładowanie na wyjściu alternatora. Często tak bywa, że częsci po remoncie to szajs i lepiej kupić używkę oryginał.

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Październik 2024, 07:06:04 »
Witam Wszystkich
Popieram robaszek127 ale jak pisałes ze były wytarte slizgi szczotek to albo masz zakładany nowy chinski alternator(bardzo wątpliwa jakość i po 1000 km właśnie pierscienie ślizgowe robią sie jajowate a dla mnie to już szczyt dziadostwa) albo olej kapie na alternator.Proponuje też używany ale orginał kupić i założyc
Powodzenia

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Październik 2024, 07:31:27 »
Ja osobiście nie kupiłbym używanego alternatora bo może być tak samo do regeneracji jak twój stary. Ja wymieniłem w i30 i Proceed na produkty BV PSH z Allegro I nie miałem żadnych problemów z montażem czy praca. Auta przejechaly tysiące km bez żadnego problemu. Intercars dla przykładu sprzedaje Stardaxy w swojej sieci a są to tańsze nawet zamienniki niż BV PSH. Nie sądzę żeby opłacało im się obracać chłamem i obsługiwać reklamacje. Nie spodziewam się natomiast że zamiennik za 600-700 zł przetrwa tyle co oryginał, u mnie >250 kkm

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Październik 2024, 08:28:54 »
Akurat co by nie mówić w moim getzie alternator wytrzymał 270tys i dalej działał bez żadnej ingerencji. A tylko dałem dodatkowy przewód od alternatora do aku bo na fabrycznym już był spadek napiecia ładowania o ok 0,2V.  Wiec ryzyko kupna na allegro używanego alternatora jest niskie. Do tego jak sam patrzyłem ceny używek są bardzo dobre bo skoro coś się nie psuje to i nie ma kupujących. A poszczególne modle różnią się często tylko szerokością paska i trochę inaczej mają zrobione wyjścia na kable.
Podobnie z rozrusznikami. W getzie dałem za uzywany 50zł i działał idealnie bo w fabryczny dostał luzu na tulejkach.  W maluchu kupowało się tulejki i wymieniało ale to juz nie działało tak długo jak fabryczne.
I to co mnie nauczyło to nic nie brać regenerowanego bo zazwyczaj to jest dziadosko zrobione na chińskich częściach byle trochę wytrzymało. Kupisz łądny oryginał używany i wytrzyma to lata a nowy zamiennik już często jest wadliwy.
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2024, 08:47:03 przez robaszek127 »

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Październik 2024, 11:30:08 »
Póki co nie mogę potwierdzić wadliwości zamienników nowych, nie regenerowanych. Grzesiekcichy - co masz włożone?

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Październik 2024, 14:17:49 »
...U mnie w Rzeszowie po regeneracji alternatora czy rozrusznika nie ma problemów Wiadomo ze nie działa tyle ile na czesciach pierwszego montazu ale stosunkowo długo. Jajowate pierscienie slizgowe w alternatorze jednak były w alternatorze kupionym jako nowy na allegro Zrobiłem wiec stary alternator i działal bez problemu.Dlatego opisuje moj przypadek

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Październik 2024, 16:20:34 »
To co oglądałem to w hyundaiu są alternaotry Valeo. I one mają na stronie komutatora cieniutkie druty uzwojenia co trudno polutować dobrze montując mowy komutator. To może działać a może paść za jakiś czas. Wiec owa regeneracja polega na wymianie komutatora, szczotek z regulatorem na jakiś chiński plus może łożyska ale w to wątpię plus mycie obudowy.

Offline Grzesiekcichy

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Październik 2024, 11:43:06 »
Alternator to jakiś AP. Ogólnie problem rozwiązany.  Przyczyną były luźne wsuwki/ konektory na regulatorze.