Autor Wątek: zgrzyt przy wrzucaniu wstecznego i sprzęgło do podłogi  (Przeczytany 4561 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michal_jrg

• HKP
  • **
zgrzyt przy wrzucaniu wstecznego i sprzęgło do podłogi
« dnia: 03 Wrzesień 2024, 10:31:55 »
dzień dobry,

Mój problem polega na tym, że biegi wchodzą z niemałym oporem, a przy wrzucaniu wstecznego i jedynki słyszalny jest zgrzyt.

Pedał sprzęgła muszę deptać do samej podłogi, a ruszanie pojazdem następuje po odpuszczeniu go dosłownie o centymetr-może dwa

Najlepiej rusza mi się z dwójki, jeszcze nie ma tak dużego problemu z włączeniem tego biegu.

Proszę o podpowiedź - od czego zacząć diagnozę aby nie wpakować się w wymienianie części na oślep.
Podejrzewam że wymiana sprzęgła mnie nie ominie, ale może akurat ktoś mial podobny problem i mnie trochę nakieruje, z góry dzięki

Offline XT1097

• Giełda
Odp: zgrzyt przy wrzucaniu wstecznego i sprzęgło do podłogi
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Wrzesień 2024, 14:29:36 »
Po pierwsze odpowietrzyć układ wysprzeglania, po drugie wyrzucić tłumik drgań z linii ciśnieniowej - to taki "talerzyk" z króćcem, pobtzrecie sprawdzić czy otwór w trzpieniu pompy sprzęgłowej przy pedale nie ma owalnej wybitej dziury - to dodaje dodatkowy luz.
Tutaj jest o pedale

A tutaj o tłumiku
« Ostatnia zmiana: 03 Wrzesień 2024, 14:33:39 przez XT1097 »

Offline Michal_jrg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrzesień 2024, 21:04:54 »
Po pierwsze odpowietrzyć układ wysprzeglania, po drugie wyrzucić tłumik drgań z linii ciśnieniowej - to taki "talerzyk" z króćcem, pobtzrecie sprawdzić czy otwór w trzpieniu pompy sprzęgłowej przy pedale nie ma owalnej wybitej dziury - to dodaje dodatkowy luz.
Tutaj jest o pedale

A tutaj o tłumiku

Dzięki za obszerną odpowiedź i filmiki, u mnie trochę pomogło wyjęcie gumowego odbojnika spod pedału sprzęgła, jak będzie chwila - wezmę się za odpowietrzenie układu, luz na pedale jest bardzo mały - jego poprawę chyba sobie daruję

Offline Michal_jrg

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń 2025, 11:43:34 »
Skończyło się na wymianie kompletnego sprzęgła