Forum > i30 FD

Obrotomierz wyłącza się po puszczeniu gazu

<< < (3/4) > >>

Akustyczny:
Hehe następnym razem lecę na łódzkie w takim razie 😂

robaszek127:
Niestety też bywa różnie. W Piotrkowie po znajomości mi robił gościu w Getzie UPG. Ani nie zrobił taniej ani dobrze bo o mało nie poszedłby z dymem samochód. Ale taki gościu co  naprawia na wsi to pomalował mi maskę, zderzak, błotnik i spoiler ze 2lata temu chyba za 800zł ;D Ale znam go od wielu wielu lat i kolega mi go polecił jak miałem jeszcze malucha. 
Takie wprogramowanie EGR w dieslu pod Bełchatowem gościu bierze 200zł a inni nawet 500. Więc trzeba szukać by znaleźć  ciekawe miejsca jak to ze wszystkim.

adamek:

--- Cytat: Akustyczny w 05 Maj 2025, 08:41:19 ---Powiem Ci na moim przykładzie: nie miałem żadnego ELM pod ręką, nie chciało mi się kombinować, więc kupiłem niezły zamiennik tego czujnika za 75 zł a mechanik zarobił 150 zł za jego założenie ;) Nie mam kanału, a to jest odkręcenie 1 śruby i podpięcie wtyczki. Objawy ustały od razu i śmiga od roku dalej.

Jak masz kogoś z kanałem, to ogarniesz w 5 minut i przestaniesz kombinować co dolega w aucie. Dla 75 zł to nawet sprawny czujnik warto wymienić i zobaczyć czy przeszło.

--- Koniec cytatu ---

A bo ja z tych dociekliwych akurat i tu nie chodzi o sam fakt, że czujnik kosztuje 50 czy 500 tylko, ze na logikę mi to średnio pasuje jako przyczyna. Żeby nie było - wymieniłem czujnik na nowy, przy okazji z mojej dociekliwości inny test - odpalone auto, wypięcie czujnika - auto gaśnie. Ale z wypiętym czujnikiem auto też odpala prawie normalnie tylko ciut dłużej musiałem kręcić rozrusznikiem, i obrotomierz działa też. Ot taka zagadka, czyli ewidentnie sygnał do obrotomierza z innego czujnika leci.

...kuba...:
podeślin zdjęcie silnika z zaznaczoną lokalizacją który czujniyk odłączałeś.

adamek:

--- Cytat: ...kuba... w 24 Maj 2025, 00:35:17 ---podeślin zdjęcie silnika z zaznaczoną lokalizacją który czujniyk odłączałeś.

--- Koniec cytatu ---

Ten właściwy, wymieniałem czujnik położenia wału - 39180-2B000 i po prostu zanim podpiąłem go do instalacji to z ciekawości próbowałem odpalić i za każdym razem odpalał tylko znacznie dłużej kręcił nim odpalił i po odpaleniu obroty falują. I bez czujnika podpiętego obrotomierz na desce działa, natomiast podpięty ELM327 - 0 obrotów. I dlatego ten wyłączający się obrotomierz podczas jazdy ma ewidentnie inną przyczynę bo wtedy ELM327 pokazuje obroty a na desce w momencie puszczenia gazu spada do 0, a po choćby delikatnym naciśnięciu gazu obrotomierz działa. Więc nie mam pojęcia co jest grane ale w jakiś sposób jakby z przepustnicą było powiązane.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej