Autor Wątek: Obrotomierz wyłącza się po puszczeniu gazu  (Przeczytany 11198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adamek

• HKP
  • **
Obrotomierz wyłącza się po puszczeniu gazu
« dnia: 25 Sierpień 2024, 19:20:07 »
Wczoraj na trasie taka dziwna rzecz się przytrafiła. Podczas jazdy po puszczeniu gazu całkiem albo nawet i delikatnym odpuszczeniu wskazówka obrotomierza spadała całkowicie do zera. Po dodaniu gazu wracała na swoje miejsce. Działo się tak przez jakieś 20-30 km, potem się samo naprawiło. W trakcie zgaszenie silnika i odpalenie niczego nie zmieniło. Silnik pracował normalnie, żadnych szarpnięć ani nic. Żadna kontrolka nie zapaliła się, dziś podpięty pod komputer i żadnych błędów. Ktoś się spotkał z taką sytuacją? Zastanawiam się czy to może się znów powtórzyć i czy jakiś czujnik może siadać albo obrotomierz.

Offline Akustyczny

• Giełda
Odp: Obrotomierz wyłącza się po puszczeniu gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpień 2024, 14:27:34 »
Temat mega popularny - kończy się czujnik położenia wału. Jeśli masz kanał albo najazdy, wymienisz sam. Koszt do 100 zł.

Offline adamek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Wrzesień 2024, 22:33:01 »
Temat mega popularny - kończy się czujnik położenia wału. Jeśli masz kanał albo najazdy, wymienisz sam. Koszt do 100 zł.
Hmm... no ale tak żadnych innych objawów? Trudności w odpalaniu, szarpanie, itp?

Offline Akustyczny

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Wrzesień 2024, 12:05:37 »
Hmm... no ale tak żadnych innych objawów? Trudności w odpalaniu, szarpanie, itp?

No tak. U mnie się właśnie tak zaczęło - a potem całkiem padł i auto odpalało raz na ileś razy. Jak ostygło, było OK. Na rozgrzanym lipa - i nawet potrafiło zgasnąć samo na światłach.

Offline adamek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Wrzesień 2024, 08:35:16 »
No tak. U mnie się właśnie tak zaczęło - a potem całkiem padł i auto odpalało raz na ileś razy. Jak ostygło, było OK. Na rozgrzanym lipa - i nawet potrafiło zgasnąć samo na światłach.
Dzięki za naprowadzenie. Zostaje obserwować. Póki co tylko raz taka sytuacja przez kilkanaście km jazdy.

Offline adamek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maj 2025, 19:46:26 »
Mała aktualizacja - czujnika nie wymieniałem póki co bo czekałem do kolejnej okazji objawów żeby zrobić jeden test z podpięciem komputera, co prawda udało się podpiąć tylko ta prostą zabawkę ELM327 i po połączeniu przez apkę tutaj obroty pokazywało zupełnie normalnie, a obrotomierz w samochodzie po puszczeniu gazu spadał do zera, potem skakała wskazówka - podnosiła się i opadała zbliżając do faktycznych obrotów i całkiem spadała do 0, oczywiscie przy lekkim dotknięciu pedału gazu wracała normalnie na swoje miejsce jakby nigdy nic. Puszczenie gazu, znowu wyłączony obrotomierz. I tu mam wątpliwości czy to własnie może być wina tego czujnika położenia wału skoro ELM327 w tych momentach pokazywał normalnie obroty silnika. A przecież to chyba jest z tego samego sygnału brane?
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2025, 19:48:02 przez adamek »

Offline Akustyczny

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maj 2025, 08:41:19 »
Mała aktualizacja - czujnika nie wymieniałem póki co bo czekałem do kolejnej okazji objawów żeby zrobić jeden test z podpięciem komputera, co prawda udało się podpiąć tylko ta prostą zabawkę ELM327 i po połączeniu przez apkę tutaj obroty pokazywało zupełnie normalnie, a obrotomierz w samochodzie po puszczeniu gazu spadał do zera, potem skakała wskazówka - podnosiła się i opadała zbliżając do faktycznych obrotów i całkiem spadała do 0, oczywiscie przy lekkim dotknięciu pedału gazu wracała normalnie na swoje miejsce jakby nigdy nic. Puszczenie gazu, znowu wyłączony obrotomierz. I tu mam wątpliwości czy to własnie może być wina tego czujnika położenia wału skoro ELM327 w tych momentach pokazywał normalnie obroty silnika. A przecież to chyba jest z tego samego sygnału brane?

Powiem Ci na moim przykładzie: nie miałem żadnego ELM pod ręką, nie chciało mi się kombinować, więc kupiłem niezły zamiennik tego czujnika za 75 zł a mechanik zarobił 150 zł za jego założenie ;) Nie mam kanału, a to jest odkręcenie 1 śruby i podpięcie wtyczki. Objawy ustały od razu i śmiga od roku dalej.

Jak masz kogoś z kanałem, to ogarniesz w 5 minut i przestaniesz kombinować co dolega w aucie. Dla 75 zł to nawet sprawny czujnik warto wymienić i zobaczyć czy przeszło.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maj 2025, 09:21:03 »
150zł za wymianę czujnik to bym mu powiedział, że oszalał :D To ile on kasuje za wymianę rozrządu z 2tys ;D Takie coś daje się bez kanału robić. Można zrobić najazd lub nawet podnieść przód samochodu.

Offline Akustyczny

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maj 2025, 09:15:41 »
150zł za wymianę czujnik to bym mu powiedział, że oszalał :D To ile on kasuje za wymianę rozrządu z 2tys ;D Takie coś daje się bez kanału robić. Można zrobić najazd lub nawet podnieść przód samochodu.

Jak pisałem, jakbym miał możliwość, zmieniłbym sam. Ale że gościa znam już kilka lat i nie odwala fuszerki, to nie miałem za bardzo ochoty negocjować ;)
A co do rozrządu, to nie wiem, bo mam nadal oryginał, ale kiedyś inny serwis policzył mi robocizny 2100 za sprawdzenie luzu zaworowego, wymianę sprzęgła, oleju, klocków i tarcz.
Więc.. mazowieckie pod samą Wawą ma swoje stawki :D

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maj 2025, 09:40:24 »
No tak ale u mnie raczej jak jest znajomy to liczy taniej ;D A założenie takiego czujnika to raczej pikuś więc można oczekiwać niedrogiej usługi. DLa mnie jak ktoś tyle bierze za pierdułkę to też skasuje drogo za inne naprawy.

Offline Akustyczny

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maj 2025, 17:32:44 »
Hehe następnym razem lecę na łódzkie w takim razie 😂

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maj 2025, 21:12:01 »
Niestety też bywa różnie. W Piotrkowie po znajomości mi robił gościu w Getzie UPG. Ani nie zrobił taniej ani dobrze bo o mało nie poszedłby z dymem samochód. Ale taki gościu co  naprawia na wsi to pomalował mi maskę, zderzak, błotnik i spoiler ze 2lata temu chyba za 800zł ;D Ale znam go od wielu wielu lat i kolega mi go polecił jak miałem jeszcze malucha. 
Takie wprogramowanie EGR w dieslu pod Bełchatowem gościu bierze 200zł a inni nawet 500. Więc trzeba szukać by znaleźć  ciekawe miejsca jak to ze wszystkim.

Offline adamek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Maj 2025, 00:36:44 »
Powiem Ci na moim przykładzie: nie miałem żadnego ELM pod ręką, nie chciało mi się kombinować, więc kupiłem niezły zamiennik tego czujnika za 75 zł a mechanik zarobił 150 zł za jego założenie ;) Nie mam kanału, a to jest odkręcenie 1 śruby i podpięcie wtyczki. Objawy ustały od razu i śmiga od roku dalej.

Jak masz kogoś z kanałem, to ogarniesz w 5 minut i przestaniesz kombinować co dolega w aucie. Dla 75 zł to nawet sprawny czujnik warto wymienić i zobaczyć czy przeszło.

A bo ja z tych dociekliwych akurat i tu nie chodzi o sam fakt, że czujnik kosztuje 50 czy 500 tylko, ze na logikę mi to średnio pasuje jako przyczyna. Żeby nie było - wymieniłem czujnik na nowy, przy okazji z mojej dociekliwości inny test - odpalone auto, wypięcie czujnika - auto gaśnie. Ale z wypiętym czujnikiem auto też odpala prawie normalnie tylko ciut dłużej musiałem kręcić rozrusznikiem, i obrotomierz działa też. Ot taka zagadka, czyli ewidentnie sygnał do obrotomierza z innego czujnika leci.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maj 2025, 00:35:17 »
podeślin zdjęcie silnika z zaznaczoną lokalizacją który czujniyk odłączałeś.

Offline adamek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Maj 2025, 18:08:06 »
podeślin zdjęcie silnika z zaznaczoną lokalizacją który czujniyk odłączałeś.

Ten właściwy, wymieniałem czujnik położenia wału - 39180-2B000 i po prostu zanim podpiąłem go do instalacji to z ciekawości próbowałem odpalić i za każdym razem odpalał tylko znacznie dłużej kręcił nim odpalił i po odpaleniu obroty falują. I bez czujnika podpiętego obrotomierz na desce działa, natomiast podpięty ELM327 - 0 obrotów. I dlatego ten wyłączający się obrotomierz podczas jazdy ma ewidentnie inną przyczynę bo wtedy ELM327 pokazuje obroty a na desce w momencie puszczenia gazu spada do 0, a po choćby delikatnym naciśnięciu gazu obrotomierz działa. Więc nie mam pojęcia co jest grane ale w jakiś sposób jakby z przepustnicą było powiązane.