Autor Wątek: [Santa Fe CM] Cewka zapłonowa - czy to uszkodzenie oznacza, że może być niesprawna?  (Przeczytany 4224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kaletea

• HKP
  • **
Cześć.

Podczas przyspieszania zauważyłem takie odczuwalne poszarpywanie silnika. Szczególnie odczuwalne na gazie. Na razie odkręciłem trzy świece. Czyste suche ale na dwóch cewkach jest takie pęknięcie. Spotkał się ktoś z Was z podobnym? Cewki do wymianu, czy niekoniecznie?

Pozdrawiam

Offline Anazar

• Giełda
Odp: Cewka zapłonowa - czy to uszkodzenie oznacza, że może być niesprawna?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpień 2024, 21:21:57 »
nie wygląda to dobrze 😛
…ale cewka jakby padała, to wywali jakieś błędy, nie koniecznie czasem wprost z nią powiązane.

poszarpywanie 🤔
… to może czas na „regulację luzu zaworów”. 😛👍
… i pomiary ciśnienia na cylindrach

szklanki zaworowe nie mają „kasatorów” więc może czas na pomiar i szlifowanie szklanek.

Offline Anazar

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpień 2024, 10:25:36 »
…czyli może to raczej nieszczelność na zaworach lub tylko gdzieś w układzie dolotowym.

Offline kaletea

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpień 2024, 15:45:04 »
Rozrząd to sobie zmienię ale ta tegulacja luzów to wygląda na bardziej skomplikowane. Zobaczę co w piątek powiedzą mi po przeglądzie instalacji gazowej. Ile może orientacyjnie kosztować taka regulacja?
Pozdrawiam

Offline kaletea

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpień 2024, 11:50:19 »
Po wizycie w serwisie. Któryś z cylindrów gubi zapłon. Serwis LPG i wiedzą że na 5 Lpg, a króry to w silniku to pomóżcie. Załączam zdjęcie i prośba jak się patrzy na kolektor od lewej to jaka byłaby numeracja?

Dodatkowo lewe powietrze - prawdopodobnoe pod pokrywaą zaworów. I tak muszę sprawdzić te trzy ukryte cewki więc sprawdzę uszczelkę.

Pozdrawiam

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Wrzesień 2024, 10:50:06 »
Cewka ewidentnie do wymiany, najprawdopodobniej z jej powodu masz wypadanie zapłonów, ona nie pęka sama od siebie tylko pęknięcie następuje w wyniku uszkodzenia. I tak dobrze w Twoim przypadku, że widać uszkodzenie cewki. Obróć tą metalową tulejkę osłaniającą, składa się z dwóch blaszek - tak aby sczenina blaszek była na pęknięciu i zazwyczaj peknięcie idzie też wgłąb czasem jeszcze większe... Sprawdż też świece, mogą być powodem uszodzenia cewki.

Offline kaletea

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Wrzesień 2024, 12:39:21 »
Dzięki. Dostałem się do 3 cewek za kolektorem. Wszystkie trzy mają takie pęknięcia. Wymieniam je. Kupuje również świece (w razie czego.. Na zdjęciach te które wykręciłem. Dość duża przerwa 1 do 1.1mm. Kolor wydaje mi się właściwy, ale kupię inne. Nie wiem jeszcze jakieś. Był wątek na forum ale było w nim kilks typów. Te u mnie to NGL LFR5AIX-11P.
Dodatkowo na uszczelce na przepustnicy widzę pęknięcie. Może ono być powodem lewego powietrza (trudno mi ocenić bez doświadczenia).