Dzięki. Tą rurę zdejmowali w serwisie 5 tys. KM temu (jak demontowali miskę i czyścili smoka olejowego na moja prośbę). Dali nowe opaski i pewnie coś ne spasowało, bo najpierw ciekło mi od dołu, teraz od góry. Natomiast gdzie jest przyczyna tego oleju to nie wiem. jak zasugerowałem w serwisie że odma, to stwierdzili że gdyby odma to olej by się lał, a tu był na ściankach. Przedmuchów silnik nie ma, oleju nie traci (może się kompensuje z przybywaniem oleju z częstej procedury DPF).
PS. widzę że jesteś ze śląskiego. Może polecisz jakiegoś specjalistę co zna się na tych silnikach ?
PS.2 po czyszczeniu DPF soot mass od ostatniego wypalania zaczyna się od praktycznie 0g, a wcześniej kończył na 6-7g. Wg warsztatu filtr był średnio brudny, przewaga była jednak sadzy niż popiołów, ale znacznie poprawili przepływ powietrza (mam wykresy sprzed i po poniżej). Niemniej to prawdopodobnie nie jest przyczyna częstego dopalania, być może jest coś nie tak z mieszanka paliwo-powietrze.... Do sprawdzenia mam klapy wirowe w kolektorze i chłodniczkę recyrkulacji spalin, ale skąd ten olej w dolocie ?
https://zapodaj.net/plik-nL5hqjnshd