Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Po wielu miesiącach poszukiwań i rozterek, znalazłem w końcu rozwiązanie mojego problemu ze sprężynami tylnymi do mojego hultaja. Jak wiadomo w kombiakach zwłaszcza koła pod obciążeniem chowają się w nadkola. Postanowiłem zaryzykować i kupiłem sprężyny RA5409 KYB Link:
https://allegro.pl/oferta/sprezyna-zawieszenia-tyl-ra5409-kyb-hyundai-kia-14546091947 Efekt więcej niż zadowalający. Sprężyny zostały podebrane z modelu Hyundai iX35, są grubsze i delikatnie wyższe. Oryginalne sprężyny do i30 mają grubość druty 11.5 mm oraz wysokość około 318 mm. Natomiast nowe sprężyny KYB mają średnicę drutu 12.8 mm oraz wysokość 347 mm. Różnice więc są dosyć pokaźne ale pasują jak ulał. Oczywiście nie obyło się bez problemów, jeżeli ktoś chce takie sprężyny sam wymienić to jest to do zrobienia ale polecam je najpierw ścisnąć ściskaczem do sprężyn żeby uniknąć problemów, mówię z doświadczenia. Nie jestem pewien czy jest możliwość kupić troszkę krótsze sprężyny, na pewno coś innego się znajdzie, ja postanowiłem zaryzykować z tym modelem sprężyn i się opłaciło. Dla zainteresowanych załączam zdjęcia jak to u mnie wygląda.
Nie znalazłem oryginalnego wątku na forum dlatego stworzyłem nowy wpis tak aby dotarł do dużej ilości osób szukających rozwiązania.
Pozdrawiam wszystkich.