Forum > ix35 EL

[ix35 EL] wymiana oleju

<< < (2/12) > >>

krzpop:
Nie wiem na czym to polega, ale z tymi ilościami oleju w silniku bywa różnie. Posiadałem i30 CRDI 1,6 115 koników, w instrukcji obsługi napisane że ma wejść 6 litrów a podczas każdej wymiany wchodziło 4,5 litra.
W obecnym ix35 2.0 benzyna w instrukcji pisze, że ma wejść 4,1 litra. Podczas wymiany po 2000km weszło dokładnie 6 litrów i poziom jest w połowie min - max. Byłem obecny podczas wymiany i w serwisie była konsternacja. Sprawdzali w programie, porównywali bagnety z innymi ix na składzie i nic. Porównywali nawet misy olejowe w ix na sąsiednim podnośniku i są takie same.
Taka ciekawostka przyrodnicza.
Teraz na wymianę muszę kupić 2 banieczki 4 litrowe oleju.

jacek2:
U mnie w 2.0 crdi weszło 8l + wymiana filtra. Robiłem już dwie wymiany i teraz szykuję się do trzeciej........

k3nio:
Sorki za inne pytanko ale jakoś wyleciało mi z głowy :) Kiedy jechać na pierwszy przegląd z 2.0 CRDI? mam już zrobione trochę ponad 10,000km a gwarancji nie chcę stracić..

Zibi:
k3nio, 12 miesięcy od daty zakupu lub 30 000 km ... muszę zakupić filtr (jakieś 30 zł) i wymianę oleju mam za 300 zł w lokalnym punkcie wymiany.

bobek310:

--- Cytat: "zbyh" ---Z tego co mi wiadomo i tak mi wymieniali 5,9 l razem z filtrem oleju z którym nie było problemów z kupnem.
--- Koniec cytatu ---

Wymieniałem olej 12.05.2012 Po wlaniu 5 l fachman dolał jeszcze 0,5 litra. Na następny dzień sprawdziłem z rana na bagnecie było może 1mm ponad max. Myślę, że 5l zupełnie by wystarczyło. Dodam, że wymieniałem też filtr oleju.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej