Forum > i30 PD
Opony itd.....
tomilipin:
Na pewno lepiej mieć dwa komplety całych kół. Jeśli nie kupujesz felg z górnej półki cenowej to koszt przekładania opon zwróci Ci się w ciągu kilku lat (licząc dwie zmiany opon co roku). A potem już tylko oszczędność.
Jeśli jesteś w stanie pogodzić się z jazdą na felgach stalowych + kołpaki w okresie zimowym, to dokup opony zimowe i będziesz miał drugi komplet kół w niedużych pieniądzach. Jestem przekonany, że w Twoim modelu nie masz czujników ciśnienia, więc wydaje mi się, że nie musisz ich kupować.
Alternatywnym rozwiązaniem są felgi alu, które już masz + opony wielosezonowe. Ale na temat wielosezonówek zdania są bardzo podzielone.
robaszek127:
Dodam też, że niewiele drożej można kupić używane felgi aluminiowe zamiast stalówek i kołpaków. Sam kupiłem tak drugi zestaw alufelg 16cali oryginalnych ale używanych za szumne 500zł. Od zawsze używam2 kompletów felg i to najlepsze dla mnie. Uniwersalne opony to kompromis i jak ktoś mniej jeździ może być fajną alternatywą. Inaczej zdzierasz jeden komplet latem a zimą już bieżnik słabiej trzyma. A i dobra wielosezonowa np. michelin też swoje kosztuje.
Nawigacja