Forum > i30 PD
Opony itd.....
RobertW:
Cześć Wszystkim.
Pytanko, przy zakupie samochodu dostałem felgi stalowe bez czujników . Jak sądzicie, warto kupić opony zimowe i czujniki TPMS czy co sezon zmieniać opony?
tomilipin:
A jesteś pewien, że Twój samochód korzysta z czujników? Jeśli teraz ich nie masz w kołach letnich, to po co chcesz je kupić do zimowych?
Moim zdaniem lepiej kupić alufelgi na lato (pewnie trzeba będzie kupić też nowe opony letnie), a felgi stalowe zostawić sobie na zimę i dokupić do nich opony zimowe. Twoje obecne opony letnie bym sprzedał. Felgi pewnie masz 15 cali to zimówki kupisz do nich za kilka stówek. A alufelgi z oponami na lato kup większe, żeby autko ładniej wyglądało. Żadnych czujników nie kupuj, nie są Ci potrzebne.
Nowy:
--- Cytat: tomilipin w 10 Sierpień 2024, 18:08:05 ---przy zakupie samochodu dostałem felgi stalowe bez czujników
--- Koniec cytatu ---
W moim modelu czujnik układ kontroli ciśnienia czerpie sygnał bodajże z ABS i nie mam czujników ciśnienia w kołach. A mimo to komputer wskazał w którym kole było nieprawidłowe ciśnienie.
RobertW:
Przepraszam zbyt skrótowo opisałem temat. Obecnie mam alufelgi z oponami letnimi a dodatkowo felgi stalowe bez opon. Stąd moje pytanie, czy jest sens kupić czujniki i założyć opony zimowe na stalowe felgi czy robić co sezon przekładkę?
robaszek127:
To już musisz sam zdecydować co jest lepsze, tańsze lub wygodniejsze. Sam jednak wolę 2 komplety kół bo to wygoda bo zakładasz samemu kiedy chcesz. U mnie też liczy sobie z ABS bo nie ma tych wkurzających czujników. Dlatego kupiłem identyczne alufelgi i mam 2 komplety takich samych rozmiarów opon zima- lato.
Nawigacja
[#] Następna strona