Autor Wątek: Opony itd.....  (Przeczytany 3380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RobertW

• Giełda
Opony itd.....
« dnia: 10 Sierpień 2024, 12:57:35 »
Cześć Wszystkim.
Pytanko, przy zakupie samochodu dostałem felgi stalowe bez czujników . Jak sądzicie, warto kupić opony zimowe i czujniki TPMS czy co sezon zmieniać opony?

Offline tomilipin

• Giełda
Odp: Opony itd.....
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpień 2024, 18:08:05 »
A jesteś pewien, że Twój samochód korzysta z czujników? Jeśli teraz ich nie masz w kołach letnich, to po co chcesz je kupić do zimowych?

Moim zdaniem lepiej kupić alufelgi na lato (pewnie trzeba będzie kupić też nowe opony letnie), a felgi stalowe zostawić sobie na zimę i dokupić do nich opony zimowe. Twoje obecne opony letnie bym sprzedał. Felgi pewnie masz 15 cali to zimówki kupisz do nich za kilka stówek. A alufelgi z oponami na lato kup większe, żeby autko ładniej wyglądało. Żadnych czujników nie kupuj, nie są Ci potrzebne.

Offline Nowy

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpień 2024, 19:52:05 »
przy zakupie samochodu dostałem felgi stalowe bez czujników
W moim modelu czujnik układ kontroli ciśnienia czerpie sygnał bodajże z ABS i nie mam czujników ciśnienia w kołach. A mimo to komputer wskazał w którym kole było nieprawidłowe ciśnienie.

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpień 2024, 17:15:59 »
Przepraszam zbyt skrótowo opisałem temat. Obecnie mam alufelgi z oponami letnimi a dodatkowo felgi stalowe bez opon. Stąd moje pytanie, czy jest sens  kupić czujniki i założyć opony zimowe na stalowe felgi czy robić co sezon przekładkę?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpień 2024, 20:50:39 »
To już musisz sam zdecydować co jest lepsze, tańsze lub wygodniejsze. Sam jednak wolę 2 komplety kół bo to wygoda bo zakładasz samemu kiedy chcesz. U mnie też liczy sobie z ABS bo nie ma tych wkurzających czujników. Dlatego kupiłem identyczne alufelgi i mam 2 komplety takich samych rozmiarów opon zima- lato.

Offline tomilipin

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpień 2024, 18:03:29 »
Na pewno lepiej mieć dwa komplety całych kół. Jeśli nie kupujesz felg z górnej półki cenowej to koszt przekładania opon zwróci Ci się w ciągu kilku lat (licząc dwie zmiany opon co roku). A potem już tylko oszczędność.

Jeśli jesteś w stanie pogodzić się z jazdą na felgach stalowych + kołpaki w okresie zimowym, to dokup opony zimowe i będziesz miał drugi komplet kół w niedużych pieniądzach. Jestem przekonany, że w Twoim modelu nie masz czujników ciśnienia, więc wydaje mi się, że nie musisz ich kupować.

Alternatywnym rozwiązaniem są felgi alu, które już masz + opony wielosezonowe. Ale na temat wielosezonówek zdania są bardzo podzielone.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpień 2024, 18:53:38 »
Dodam też, że niewiele drożej można kupić używane felgi aluminiowe zamiast stalówek i kołpaków. Sam kupiłem tak drugi zestaw alufelg 16cali oryginalnych ale używanych za szumne 500zł. Od zawsze używam2 kompletów felg i to najlepsze dla mnie. Uniwersalne opony to kompromis i jak ktoś mniej jeździ może być fajną alternatywą. Inaczej zdzierasz jeden komplet latem a zimą już bieżnik słabiej trzyma. A i dobra wielosezonowa np. michelin też swoje kosztuje.