Autor Wątek: Kangurkowanie podczas zjazdu , jazdy na wysokich obrotach puszczaniu gazu  (Przeczytany 2364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gumis1616

• HKP
  • **
Witam,
Pacjent:
IX35 2,0 MPI 2011 r. Benzyna + LPG

Usterka:

Podczas jazdy pod górkę lub po równym gdy silnik jest pod obciążeniem (napędza oś pojazdu) wszystko jest ok.
Natomiast gdy w pewnym momencie następuje zmiana na lekki zjazd a ja mam cały czas tak samo naciśniety pedł gazu samochód zaczyna lekko kangurkować (tak jakby silnik odciął gaz bo samochód sam z górki się rozpędza, a później lekko dodawał aby utrzymać żądaną prędkość, lub jakby silnik lekko się bujał przód tył). Jak zaczyna mi się huśtać (tak jakby puszczał i dodawał lekko gazu) najlepiej puścić na chwilę pedał gazu silnik się ustabilizuje, pojazd lekko zwolni i wtedy jest ok. Podobnie jak silnik z górki hamuje swoim obciążeniem bez naciskania pedału gazu jest ok.
Podobna sytuacja ma miejsce gdy np. wrzucę bieg od 2-4 i np. jadę po prostej i trzymam np. 2600 obrotów lub więcej i chce utrzymać te obroty a załóżmy na drodze jest równo lub lekki zjazd to silnik tak jakby kangurkuje (odcina gaz a gdy zjazd się kończy to dodaje). Aby uniknąć kangurkowania wtedy najlepiej trzeba wrzucić wyższy bieg aby mieć ok 2000 obrotów to jest ok.

Zauważyłem w moim modelu ix35 że silnik "się lekko huśta" przód tył i nie wiem czy to wina poduszek pod silnikiem, czy poprostu ten typ tak ma.

Offline XT1097

• Giełda
Odp: Kangurkowanie podczas zjazdu , jazdy na wysokich obrotach puszczaniu gazu
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpień 2024, 18:12:42 »
To zawsze będzie z uwagi na luzy w układzie przeniesienia napędu i elastyczne zawieszenie silnika. Np w Megane 4 są ogromne luzy w porównaniu z Kia Cee'd  -i taka uroda. Musisz sam ocenic czy to usterka, może faktycznie masz coś zerwane