Dzień dobry, mam pewien problem , i żeby się nie pogubić to będę go opisywał w punktach.
- Samochód: hyundai i30 1.6 crdi 90km, przebieg około 340kkm, 2008 rok produkcji
- początki problemów: połowa czerwca 2024
- sprzęt do "diagnostyki" : v-gate z allegro, kupiony jakieś 4 lata temu
- aplikacje do diagnostyki: Torque pro; Car scaner (darmowy)
1. PROBLEM: samochód czasem ciężko odpala, trzeba długo kręcić, i czasem też podpompować gazem (czasem wtedy wywali błąd P0089, ale nie zawsze)
równie często dzieje się również tak że odpali normalnie i po paru sekundach gaśnie (nie pokazuje wtedy żadnych błędów), i później aby odpalić to trzeba go długo kręcić czasem go podpompuje pompką na filtrze paliwa, ale to nie robi żadnej różnicy
2. Sprawdzone rzeczy/prawdopodobne powody według tego co wyczytałem w Internecie
- "smok" w baku - czysty, ale w pewnym momencie stwierdziłem ze i tak go wymienię na nowy bo przy demontażu go zauważyłem ze ta siatka jest trochę popękana
- filtr paliwa - nowy
- akumulator - nowy
- wtryski i pompa wtryskowa - nic na to nie wskazuje, bo samochód ma moc taką jak ma mieć, poza tym że czasem dzieje się to o czym wyżej napisałem to tak na codzień jest okej
- czujnik położenia wałka rozrządu, sprawdzałem go według jakiś różnych tutoriali z Internetu i wszystko z nim wydaje się okej
- czujnik położenia wału - nie miałem go jak wyciągnąć ale też wydaje się okej, ale jakieś podejrzenie w jego stronę nadal mam
- nieszczelności w układzie paliwowym nie ma
- czujnik ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej - też sprawdzana według jakiś tutoriali i też jego wskazania są okej
3. Dane z "diagnostyki":
- ciśnienie w listwie na biegu jałowym - około 294 bary (zgodne z zadanymi)
4. pytania:
Co jeszcze mogę sprawdzić?
Czy mieliście tego typu problemy?
Co w tej sytuacji okazało się że było zepsute?