Witam wszystkich forumowiczów !

Chciałbym opisać problem w moim i30 FD z silnikiem 1.6 MPI G4FC (dohc cvvt 126km) którego posiadam przeszło rok. Problem zaobserwowałem niedawno, nastąpił przy przebiegu około 170k km (gdyby ktoś pytał rozrząd wymieniałem przy 160k, tuż po zakupie. Nie jeżdżę na gazie).
Przechodząc jednak do sedna, przy obrotach 600/800 z silnika dobiegają głuche stuki. Nie jest to klekot, bardziej przypomina dźwięk uderzania palcem w ścianę lub drewno (naprawdę ciężko go opisać

). Stukanie zawsze występuje w podobnych, bardzo krótkich odstępach czasu po czym ZAWSZE ustaje.
Odgłos jest najlepiej słyszalny przy jeździe w korku, co ciekawe wciskanie sprzęgła nie wpływa w żaden sposób na jego intensywność czy też występowanie. Występowanie dźwięku (jak wydaje mi się, że zauważyłem) nie powstaje na biegu jałowym, najczęściej na ,,jedynce”, tak jak napisałem, przy jeździe w korku.
Tak jak mówię, dźwięk jest słyszalny tylko przy powyższym poziomie obrotów. Przy zwykłej jeździe nie występuje w ogóle, podobnie przy przyspieszaniu czy tez wysokich obrotach.
Proszę o pomoc, nie jestem pewien czy ten typ tak ma : ), czy spodziewać się czegoś gorszego.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi