Forum > i30 PD

Dziwny, głuchy stuk przy wciskaniu sprzęgła

(1/2) > >>

kikan123:
Witam wszystkich !

Od 2 miesięcy użytkuję Hyundai i30 1,6 CRDI (100 kW) z 2018 roku. Zrobiłem nim >3 tys. km w kraju i obecny przebieg to 119 tys.

Od kilku dni zauważyłem dziwny stuk przy wciskaniu sprzęgła. Głuchy stuk (pyknięcie) występuje w momencie wciskania (od góry) zarówno na pracującym jak wyłączonym silniku. Innych objawów nie ma. Przeszukałem tematy ale nie znalazłem podobnego. Ostatnio wymieniłem w samochodzie wszystkie oleje w tym olej w skrzyni biegów, ale ten stukot jest na wyłączonym silniku więc nie powinno mieć to wpływu. Bardzo proszę o jakieś wskazówki ASAP bo w przyszłym tygodniu ruszam tym autem na Chorwację i nie chuje się pewnie.... ;/

Pozdrawiam

Jeff_Rey:
Czy to czasem nie podobny temat? http://hyundaiklub.pl/index.php/topic,12098.0.html

kikan123:
Tak, dzięki, widziałem to. Ale objawy mam trochę inne bo nie przy puszczaniu ( i czasami), a delikatnym naciskaniu (cały czas), tak jakby ten pedał sprzęgła łapał jakiś luz...

...kuba...:
Najgorsze są usterki które nie dają regularnych objawów.. Tutaj może wystarczy położyć się pod pedaly i naciskając zlokalizować miejsce z którego dobiega stukanie? Czy to pedal sprzegla, czy w komorze silnika wysprzeglik/sprzeglo…

kikan123:
Panowie, to będzie ta tulejka, dźwięk ewidentnie z tego+ podejrzałem, że z jednej strony jest pęknięta i widać że poprzedni właściciel też to jakoś smarował. Psiknąłem doraźnie smarem silikonowym, ale pytanie czy mogę z tym jechać 3000 km za granice czy jakoś próbować to naprawić w weekend chałupniczo ? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej