Autor Wątek: Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu.  (Przeczytany 3684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mtomek

• HKP
  • **
Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu.
« dnia: 09 Lipiec 2024, 23:35:42 »
Witam. Mam mały problem z dźwiękiem silnika, w czasie jazdy przy dodawaniu gazu na biegach od dwójki do szóstki słychać dziwny dźwięk w przedziale 1500 1800 obrotów. Dźwięk podobny jest do rozpędzającego się wentylatora lub jakieś sieczkarni. Powyżej 2000 obrotów ustaje. Słychać go tylko pod obciążeniem na postoju pracuje normalnie. Kiedyś na forum kolega pytał się miał ten sam problem ale mi nie udzielił mu porady ale to było w 2015 roku może teraz ktoś spotkał się z takim objawem.

Offline daniel89

• HKP
  • **
Odp: Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu.
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lipiec 2024, 05:14:24 »
Dźwięk z opisu znajomy co do dźwięku który wydawał mój jak się sprzęgło kończyło. Mój tak bardziej jakby chrapał

Offline mtomek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lipiec 2024, 18:57:28 »
Raczej to nie od sprzęgła bo by obroty silnika podnosiły się, to jest raczej dźwięk jakby startował wiatrak. Tak myślę czy to nie turbina . Tylko czemu w takie obroty startuje.
Dodam że to 1,7 diesel 130000 przejechane rocznik 2014.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lipiec 2024, 19:52:37 »
Jak by to było sprzęgło to chyba powinno milknąć po naciśnięciu przy zmianie biegu? A może jakieś łożysko w skrzyni?

Offline daniel89

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2024, 02:33:37 »
Będę się upierał przy sprzęgle😉 co do przebiegu  to jeśli auto masz od nowości to jest realny jeśli nie to napewno kręcony więc na przebieg nie patrz. Ja mam 278tyś realnego przebiegu a wygląda wszystko lepiej jak w tych co mają 180tyś. Jak będziesz wiedział co jest przyczyną to daj znać.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lipiec 2024, 17:14:11 »
Po położeniu nogi na dzwignie sprzęgła lub delikatnym naciśnięciu powinno ucichnąć jeśli to sprzęgło. W moim świszczało i ćwierkało uszkodzone łożysko oporowe.

Offline mtomek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipiec 2024, 11:30:13 »
Przebieg auta jest oryginalny ,kupowany od pewnej osoby. Przejadę się w tygodniu do jakiegoś mechanika może on mi coś podpowie, najgorsze w tym jest że to jest występuje pod obciążeniem nigdy na luzie. Z dźwięku wnioskuję że to może turbina dostaje obrotów bo to tylko jest przez chwilę później przy wyższych obrotach wszystko jest okej. Dzięki za sugestie.

Offline gumis1616

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpień 2024, 10:03:36 »
Miałem identyczny przypadek.
Sprzęgło do wymiany.

Offline DDrgas

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpień 2024, 15:17:41 »
U mnie sytuacja podoba. Pojawia się chrobotanie powyżej 1500-1800 obrotów, pod obciążeniem. Dodam, że auto świeżo po wymianie rozrządu, znaki sie pokrywają, nic nie dzwoni po odpaleniu zimnego silnika.