Autor Wątek: Centralny zamek - Accent '96  (Przeczytany 7400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szumi

• Gość
Centralny zamek - Accent '96
« dnia: 31 Październik 2008, 13:12:05 »
Siema, dzis w moim accencie centralny zamek odmówił mi posłuszeństwa jest to bardzo dziwne bo z pilota otworzy 3 drzwi nie otwiera tylnych prawych ale zamyka tylko drzwi kierowcy , natomiat z kluczyka zamyka i otwiera 3 drzwi oprócz prawego tyłu dodam ze tylny prawy siłownik bym wymieniany jakieś 4 miesiące temu na nowy .

kml

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Październik 2008, 18:50:57 »
Jeżeli siłowniki są ok to pewnie centralna świruje. STIG na allegro ma tanio całe zestawy :)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Październik 2008, 20:16:20 »
Witam. Zobacz ten nowo wymieniony siłownik, może się wtyczka wypieła? Pozdrawiam Igor.

szumi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Październik 2008, 23:08:50 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Witam. Zobacz ten nowo wymieniony siłownik, może się wtyczka wypieła? Pozdrawiam Igor.

ten nowy siłownik też ale co on może mieć do tego że reszty drzwi nie chce zamykać <co?>

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopad 2008, 06:49:31 »
szumi, ja zmienialem u siebie dwa siłowniki. Podpiąłem DOKŁADNIE tak samo jak stare ale alarm zamykał zamiast otwierać :) Trzeba było przełożyć kabel przy centralce. Być może u Cię też tak jest: niby kolory te same etc ale jednak działa to inaczej.

szumi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Listopad 2008, 12:45:11 »
Wymieniłem siłownik i jak narazie central z pilota działa .

tomi_zog

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Październik 2009, 21:51:40 »
mam taki problem w moim accencie, otoz zalalo silownik master i raczej nie da sie go juz naprawic, czy podejdzie jakis silownik z innego modelu auta lub innej marki, czy poprostu zainwestowac w wszystkie nowe silowniki, na allegro znalazlem taki silownik z wygladu podobny, ale czy podpasuje silownik
jutro zrobie fotke orginalnego silownika z accenta...

doman76

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Październik 2009, 22:19:46 »
silowniki masz uniwersalne, musisz tylko czasem zmienić mocowanie (masz w zestawie, napewno sobie poradzisz bez problemu), na silownikach nie radze oszczedzać, dobre są z firmy z tego co pamietam mera.

Wybor nalezy do Ciebie, jak gdzies zaczyna Ci brzeczeć, szumieć itd to najlepiej ten siłownik przy okazji też wymienić.

Siłownik przy uszkodzeniu w pozycji otwartej moze spowodować brak możliwości zamknięcia drzwi na zamek, więc warto nie czekać na ost moment. Tak jak wymiana przy zamknietych drzwiach nie należy do najprzyjemniejszych

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Październik 2009, 09:12:18 »
Cytat: "doman76"
Siłownik przy uszkodzeniu w pozycji otwartej moze spowodować brak możliwości zamknięcia drzwi na zamek, więc warto nie czekać na ost moment. Tak jak wymiana przy zamknietych drzwiach nie należy do najprzyjemniejszych

Mialem dokładnie tak, ledwo dało radę kluczem zamknąć samochód. Siłowniki są tak tanie, że od razu wymienia się komplet i spokój.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Październik 2009, 10:14:01 »
Przy okazji wymiany dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć siłownik przed wilgocią, sprawdza sie też obklejenie miejsca klejenia siłownika taśmą izolacyjną.
Ważne jest też przesmarowanie/wyczyszczenie mechanizmów w środku (szyby/zamek) tak żeby mieć spokój na dłuższy czas.

Siłowniki aż takie tanie nie są, miałem accenta Igen i tanie siłowniki padały po 3mies-max po roku, szczególnie w tylnych drzwiach, zreszta w II gen było podobnie, a centralny w obu przypadkach montowalo ASO. Od kiedy wymieniłem na lepsze od 2 lat mam spokój.

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Październik 2009, 10:26:57 »
Cytat: "doman76"
Siłowniki aż takie tanie nie są

Dla mnie 25 pln/sztuka to jest bardzo tanio.

Teges

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Październik 2009, 11:52:58 »
To sie podepne :-P

W srode rano troche w poznaniu przymroziło i cale autko mialem w szronie. Zrobilem pilocikiem pyk pyk, probuje otworzyć drzwi i dupa... pierwsza mysl to ze przymroziło wiec oblecialem caly samochod i probowalem sie dostac przez jakiekolwiek drzwi, ale trzymaly twardo... oczyscilem kawalek szyby zeby widziec ten dynx i ku mojemu zdziwieniu byl w pozycji zamknietej. Wiec dusze ponowinie guziczek na pilocie i znowu pyk pyk. Mechanizm otworzyl po czym natychmiast zamknął. I tak pare razy. W koncu w momencie tuz przed zamknieciem udalo mi sie pociagnac za klamke i otworzyc jedne drzwi od strony pasazera. W momencie jak juz mialem otwarte reszta byla zamknieta. Pociągnąłem za ten dynx pare razy i z lekkimi oporami w koncu otworzyly sie wszystkie. Pozniej juz bylo wszystko ok.

Co zrobic zeby to sie nie powtorzylo??

bob35

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Październik 2009, 13:06:59 »
Kolego Teges wymień siłowniki Master są to te z pięćioma przewodami w przednich drzwiach (niekiedy są tylko od kierowcy)

sztygar

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Październik 2009, 13:36:26 »
A ja się podepnę pod temat.
Zatrzasnęły się "na amen" tylne drzwi w moim Accencie i za cholere nie da rady ich otworzyć. Centralny działa elegancko we wszystkich pozostałych trzech drzwiach, w tych - ani drgnie. Próbowałem ręcznie podnieść siłownik do góry ale się nie dało. Jak te drzwi otworzyć aby dobrać się do "bebechów"? Jezli dobrze rozumiem z powyższych postów, to muszę w drzwiach od kierowcy wymienić siłownik główny (master)?

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Październik 2009, 14:13:02 »
Cytat: "sztygar"
Jezli dobrze rozumiem z powyższych postów, to muszę w drzwiach od kierowcy wymienić siłownik główny (master)?

Chyba nie do końca dobrze rozumiesz...
Jeśli pozostałe siłowniki chodzą dobrze tj. zamykają się i otwierają wszystkie pozostałe drzwi a tylko te jedne są zablokowane to znaczy, że padł siłownik w tych drzwiach.
Musisz zakupić siłownik SLAVE, siłowniki typu MASTER montuje się w przednich drzwiach.Z tyłu są siłowniki typu SLAVE i taki musisz zakupić.

Tyle, że najpierw musisz jakoś otworzyć drzwi, na zamkniętych może i da się to zrobić ale będzie bardzo ciężko. A nie da się lekko (LEKKO, jeśli jest duży opór to sobie daruj) podciągnąć zamka, przytrzymać i otworzyć wtedy klamką drzwi?