Autor Wątek: Rozrząd 1.6  (Przeczytany 2424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sowa

• Giełda
Rozrząd 1.6
« dnia: 06 Maj 2024, 22:53:08 »
Witam mam pytanie jaki polecacie rozrząd 1.6 benzyna 2012 najechane 270 tys i patrząc palcem prze wlew oleju łańcuch luźny i obija o obudowę czy to już czas.czy wymienia się tylko ślizgi i łańcuch i napinacz czy jeszcze coś.

Offline yoda

• Giełda
Odp: Rozrząd 1.6
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj 2024, 20:53:14 »
Przyznam że nie mam pojęcia ale zapytałbym w serwisie Hyundai.

Offline prrzemho1981

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maj 2024, 08:06:36 »
Niedawno też pytałem o rozrząd i na podstawie ilości odpowiedzi mi udzielonych a było ich 0 (zero) doszedłem do wniosku że ten element jest niewymienialny a osoby takie jak ja czy kolega same stwarzają sobie jakąś wyimaginowaną rzeczywistość w której są problemy z rozrządem .
W tych silnikach rozrządu się nie wymieniało nie wymienia i nie będzie wymieniało.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2024, 21:07:11 »
Ktoś pisał na forum że wymieniał ale słyszał jakiś dziwny dzwięk z tamtej strony.

Offline Franek61

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2024, 23:02:00 »
Już tyle na ten temat napisano..., ale odpowiem , gdyż właśnie wymieniam u siebie tylko w 1,7 crdi. Rozrząd zazwyczaj wymienia się, kiedy daje o sobie znać. Najczęściej "po nocy" kiedy uruchamiasz silnik, przez kilka sekund słychać taki metaliczny dźwięk coś w rodzaju cykania. Jeśli masz przejechane 270 tys. to super, jednak chyba już czas go wymienić. Ja mam 100tys. mniej i wymieniam, gdyż od czasu do czasu rano, gdy odpalam, mam taki dżwięk. Aktualnie właśnie mechanik rozebrał już rozrząd i stwierdził, że łańcuch nie jest jeszcze strasznie rozciągnięty, ale jeden z napinaczy szwankuje i to powoduje, że łańcuch jest luźny w momencie rozruchu, do czasu, aż napinacz "dostanie oleju" i napnie łańcuch. Niby nic strasznego, ale zdecydowałem się na wymianę, bo cóż wówczas, kiedy napinacz nie zdąży napiąć i łańcuch przskoczy na kołach zębatych... Koszt remontu silnika jest mniej więcej 6 razy droższy niż koszt wymiany rozrządu. Nie wiem jak w benzynie, ale myślę, że podobnie oryginalne rozrząd jest ponoć marki INA, taki też mi polecono, jako oryginał.

Offline Franek61

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maj 2024, 23:07:39 »
To, że rozrządu na łańcuchu się nie wymienia, to bajki, które mogą drogo kosztować. Współczesne silniki to już nie ta technologia co np. stare mercedesy, które przejeżdzały po 500tys km i wiecej i łańuch był dożywotni.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maj 2024, 15:21:33 »
Kupiłeś komplet jaka cena?

Offline Sowa

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maj 2024, 19:02:52 »
Witam napewno się wymienia i w moim przypadku jest do wymiany.rozgladam się za rozrządem  i będzie czaaaa wymienic

Offline Sowa

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maj 2024, 19:03:41 »
I jeszcze wymiana koła zmiennych faz wymienię

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maj 2024, 22:06:50 »
Napinacz dostanie oleju? Olej jest tam cały czas. Cykanie przy rozruchu to nie łańcuch a pompa wysokiego ciśnienia. Sprawdzałem u mnie łańcuch napięty. Co nie znaczy że mogę się mylić muiałby jakiś mechanik się wypowiedzieć.

Offline prrzemho1981

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwiec 2024, 19:55:37 »
A czy to normalne że podczas sprawdzania łańcucha palcem przez korek oleju łańcuch jest luźny na zimnym silniku a gdy silnik troszkę pochodzi napina się . Kiedy sprawdzanie palcem jest bardziej miarodajne na zimnym czy ciepłym.

Offline XT1097

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwiec 2024, 13:58:35 »
Rozrząd napinany jest ciśnieniem oleju więc wiadomo że olej tam jest zawsze ale ciśnienie tylko kiedy silnik pracuje. Sekunda opóźnienia przy napinaniu to normalna sprawa, to zwyczajna fizyka. Łańcuch po wyłączeniu silnika znów zacznie się luzować bo ciśnienie oleju przecież spada i pozostaje napinanie od sprężyn.
Wymieniać profilaktycznie sobie można - kto bogatemu zabroni. W moim i30 >270 kkm nie widzę potrzeby wymiany
Ja rozpoznanie tematu zawsze zaczynam poszukiwania od YT.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2024, 14:00:13 przez XT1097 »