Autor Wątek: [Lantra J2] Chip Box.  (Przeczytany 7570 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Lantra J2] Chip Box.
« dnia: 12 Maj 2012, 12:56:01 »
Witam.
Ostatnio przeglądając forum i dział sąsiedni Trajet'a i silników CRDi natrafiłem na Chip Boxy do naszych autek silników benzynowych firmy Pro Racing. Niewiele to kosztuje i daje według opisu do +30KM.
Pytanie brzmi następująco: Czy warto, cy ktoś takie cudo stosował u siebie w aucie i czy rzeczywiście daje to na tyle dobre efekty że warto dać te 200zł za kostkę ?
Wiadomo - jest to tylko kostka a nie profesjonalny Box no ale nie ma tu turbo być itd. ale tych kilkunastu koni więcej fajnie by było.

Link:
http://www.allegromat.pl/aukcja106423

NieAmator

• Gość
[Lantra J2] Chip Box.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maj 2012, 14:14:43 »
nie wiem ale zastanowie sie nad tym;D

yankeshy

• Gość
[Lantra J2] Chip Box.
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maj 2012, 12:31:01 »
Ja akurat jestem przeciwnikiem chipów.Każde auto jak wiadomo wychodzi z fabryki z "blokadą" silnika do około 70% jego możliwości (chodzi przede wszystkim o żywotność tego silnika) tzn.zawsze zostawia się trochę zapasu żeby silnik nie pracował na 100% swoich możliwości bo to może być dla niego szkodliwe.Chipy zdejmują tę blokadę i pozwalają aby silnik pracował na 100 lub prawie 100% swoich możliwości.Ja akurat nigdy nie zrobię tego mojemu hultajkowi:)...będę chciał lepsze wyniki - kupię auto z mocniejszym silnikiem...,ale wybór oczywiście należy do ciebie....aha i proszę mnie tu nie wyzywać i nie przekonywać że chip tuning jest nieszkodliwy bo jestem nieprzejednany w tym temacie  ;)

Pozdrawiam

Kurako

• Gość
[Lantra J2] Chip Box.
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maj 2012, 12:41:00 »
Do modów: możecie scialić ten temat z tematem alberta w dziale Pozostałe.

Offline BartBartez

• Giełda
[Lantra J2] Chip Box.
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maj 2012, 15:19:17 »
Ten "Box" to zwykły potencjometr w ładnym opakowaniu. Wpinasz go w czujnik temperatury zasysanego powietrza i oszukujesz ECU, żeby podał bogatszą mieszankę. Tutaj masz to bez opakowania http://www.allegromat.pl/aukcja106421

Jak da z 3-5KM to będzie dobrze

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Lantra J2] Chip Box.
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maj 2012, 18:16:40 »
Ale z konstrukcji płytki, elementów zastosowanych w budowie to trochę ciężko mówić o samym potencjometrze. też czytałem te wszystkie sprawy i problemy - fakt - wpinanie tego między czujnik powietrza zasysnego a ecu trochę nie napawa zaufaniem co do działania.

Offline Złośnik

• Global Moderator
[Lantra J2] Chip Box.
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maj 2012, 20:26:18 »
Po odpięciu czujnika nie uzyskałem ani odczuwalnego wzrostu ani spadku mocy auta poza Check Engine na desce. Tak więc jeśli tak to działa to wolę te 2 stówy wydać na browar.

filester

• Gość
[Lantra J2] Chip Box.
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Maj 2012, 13:04:08 »
Do wolnossącej benzyny nie ma sensu zakładanie samego chipa, robienie remapu, wrzucanie świnek bez większych modyfikacji innych rzeczy dookoła silnika....