Forum > i30 GD
Check engine 2002, wypalanie dpf
mechsio:
Raczej nie patrzyli "pod" bo całość nie trwała długo tylko podpieli komputer i przyszedł z wydrukiem i siedząc ze swoimi kolegami z recepcji głośno mysleli co to moze być. Jeden powiedział od razu że jakiś czujnik padł, innemu sie nie podobało ze ten błąd 2002 od razu był jako historyczny i nie jest w rubryce aktywnych błędów :D, innemu ze nie ma z tym błędem błędu dotyczącego zapchania dpf sadzą (od razu twierdzili ze za mało jeżdze) więc może uznali ze to jakiś chwilowy błąd ktory minie jak miną mrozy. Powiedział ze jak znowu wroci to wtedy beda patrzeć na czujniki, filtr itp.
piejar:
Jak umiesz to zajrzyj pod auto i sprawdź czy obydwie rurki stalowe przed i za DPF są na swoim miejscu. Jeżeli nie są urwane to znajdź czujnik różnicy ciśnień, typowo na przegrodzie silnika od strony pasażera, zdejmij jedną rurkę gumową i dmuchnij w nią żeby potwierdzić/przywrócić drożność w stronę DPF. Potem zrób to samo z drugą rurka. Nie dmuchaj w czujnik ! ;). Obydwie rurki muszą być drożne. Rurka urwana będzie drożna! Więc dlatego trzeba naocznie sprawdzić czy nie jest właśnie urwana. Myślę że jak się położyć obok auta to można obydwie rurki dojrzeć -pogoda nie zachęca. Rurka oberwana raczej będzie obwisac.
Jak obserwujesz wypalania? Masz jakąś aplikację?
Uwaga, było kilka typów DPF - ten z mojego zdjęcia jest pod autem, jak środkowy tłumik. Były też takie bańki montowane blisko za silnikiem (współczesne auta raczej tak mają). Chodzi o to żeby szukać w dobrym miejscu.
mechsio:
Wypalania obserwuje na spalaniu chwilowym. A wracając do tematu to po podłączeniu ponownym pod komputer pojawił się teraz inny błąd niż poprzednio - P0471. Diagnoza - uszkodzony czujnik różnicy ciśnień (ponoć wskazania odbiegają od normy). DPF okazał się nie zapchany ani uszkodzony, drożność w wężykach z czujnika jest, połączenia/przewody też ok. Zobaczymy czy wymiana czujnika rozwiąże sprawę.
piejar:
Jeżeli ten czujnik jest uszkodzony to z pewnością ma wpływ na wypalanie.
D@nielBB:
--- Cytat: mechsio w 16 Styczeń 2024, 22:41:36 --- niska sprawnosc dpf
--- Koniec cytatu ---
Ja u siebie dałem filtr DPF do prania, po czyszczeniu został zaadoptowany i było ok przez ok 1000 km, na powrocie znad morza najpierw pokazała się informacja "Check exhaust system" po jakimś czasie wywaliło check engin.
Mechanik podłączył komputer i wyszło, że sonda lambda na wydechu ma za wysoką temperaturę.... błąd skasował, zapisałem się na termin do elektromechanika.
Po diagnozie wychodzi właśnie niska sprawność dpf, nie wiem co dalej z tematem.... posprawdzał i wszystko inne było ok
Wczoraj po przejechaniu 400 km po trasie znowu to samo, ręce mi opadają
Nawigacja
[#] Następna strona